Buffon à la française

© BELGAIMAGE

Op zijn 40e gaat Gianluigi Buffon bij PSG nog een nieuwe uitdaging aan.

Zijn eerste woorden bij de persvoorstelling op maandag 9 juli waren al in het Frans, al moest hij gauw overschakelen naar het Italiaans. Gigi Buffon is naar eigen zeggen naar Parijs gekomen om beter te worden als keeper én als mens. Tot voor een maand ging hij ervan uit dat hij zou stoppen als doelman, maar plots kreeg hij een paar interessante aanbiedingen. Als keeper krijgt hij bij PSG een contract voor één jaar met optie op een tweede, waarmee hij 4 miljoen euro gaat verdienen.

Opmerkelijk is dat het nog maar zijn derde club in een nochtans lange loopbaan is, sinds hij in 1995 op zijn 16e debuteerde met Parma. Toen Juventus hem in 2001 kocht voor 52 miljoen, was hij de duurste aankoop van de topclub uit Turijn ooit. Dat zou hij blijven tot Juve twee jaar geleden bij Napoli Gonzalo Higuaín voor 94 miljoen weghaalde. Inmiddels heeft Cristiano Ronaldo ook dat record scherper gesteld.

Bij zijn presentatie toonde Buffon – die zijn jongste zoon Thomas noemde naar zijn grote idool Thomas N’Kono, die op het WK van 1990 het doel van Kameroen verdedigde – zich tegelijk ambitieus en toch bescheiden. ‘Of ik hier titularis ga zijn? Ik heb mijn basisplaats altijd afgedwongen op het veld.’ Te oud voelt hij zich niet. ‘Veertig jaar voor een keeper kun je vergelijken met 34 jaar voor een veldspeler. Mentaal en fysiek ben ik in topvorm. Ik wil spelen zolang ik goed ben en ik beloof dat ik bij de besten zal zijn. Zodra ik dat niet meer ben, stop ik.’

Op 11 augustus begint voor Buffon, die in Italië negen landstitels won (alle met Juventus), het nieuwe seizoen met een thuismatch tegen Caen.

Wanneer hij Europees debuteert, staat nog niet vast. Eerst moet hij nog een Europese schorsing van drie speeldagen uitzitten na zijn woede-uitbarsting tegen de scheidsrechter in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Daar heeft hij intussen vrede mee: ‘Ik accepteer die straf. Mijn woede is voorbij.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier