International Lukas Podolski scoort met ogen dicht voor tweedeklasser FC Keulen.

Amper negentien jaar, razendsnel, opportunistisch en nu al fel gegeerd door een pak andere clubs. Lukas Podolski is momenteel dé sensatie van de tweede Bundesliga, waar de international met negentien treffers (inclusief vier strafschoppen) de topschutterslijst aanvoert. Slechts één doel had de jonge spits voor het seizoen : zijn FC Keulen zo snel mogelijk terugbrengen naar de Bundesliga. Zelfs trainer Huub Stevens moest niet echt aandringen op een seizoen langer bij Prinz Poldi, zoals hij door de eigen fans wordt aangesproken.

Op het veld is de jonge god een aanvaller, daarbuiten duidelijk een verdediger. Podolski oogt bijzonder schuchter, is voor de Duitse sensatiepers niet echt een dankbaar onderwerp omdat hij dikwijls interviews afslaat en liefst alleen maar over voetbal – zijn grote passie – wil praten. Podolski blijft bijzonder nuchter bij de overgrote belangstelling die hem te beurt valt. Geen enkele Duitse speler trof evenveel keer raak als hij, vandaar dat Jürgen Klinsmann hem als enige tweedeklasser altijd selecteert voor de Mannschaft. Podolski is dus een buitenbeentje. Clubliefde krijgt momenteel nog voorrang op het grote geld van Europese topclubs en internationale sponsors. Adidas verkoos het rastalent als enige Duitser voor zijn wereldcampagne aan de zijde van kleppers als Alessandro Del Piero en David Trezeguet. Peter Brown, de chef-scout van Manchester United, volgt de verrichtingen van Podolski van kortbij sinds Huub Stevens volgende uitspraak deed. “Hij is even goed als de jonge Johan Cruijff, even snel als Ryan Giggs en even getalenteerd als Wayne Rooney.” Podolski blijft onder alle omstandigheden even bescheiden. Vedetteallures zijn niet aan hem besteed. De steun van zijn eigen familie en vriendin, met wie hij op enkele kilometer van de ouderlijke woonst momenteel bouwt, zijn het belangrijkste. Naar eigen zeggen haalt hij kracht uit het gele armbandje van Livestrong, het kankerfonds van Lance Armstrong. (FV)

Loting halve finales DFB Pokal (op 20 april) : Schalke 04 û Werder Bremen, Arminia Bielefeld û Bayern München. Ex-prof Steffen Karl (35) van FC Chemnitz werd net als scheidsrechter Dominik Marks (36.000 euro gekregen) opgepakt in het kader van het gokschandaal rond de corrupte ref Robert Hoyzer. De 7-2-nederlaag van Werder Bremen gaat de recordboeken in. Nog nooit ver- loor een Duitse club met dergelijke cijfers. Leverkusen verloor twee seizoenen terug met 6-2 van Olympiakos Piraeus. Klaus Augenthaler verlengde zijn aflopende contract met Leverkusen tot 2006. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 21 goals ; 2. Buckley (Bielefeld) 15 goals ; 3. Berbatov (Leverkusen), Klose (Bremen), Makaay (Bayern München) 12 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier