Ik word er kotsmisselijk van dat er nog maar eens een lading buitenlanders onze competitie komt binnenvallen. Zijn de heren club- en bondsleiders werkelijk zo blind dat ze nog steeds niet inzien dat het zo niet verder kan ? Hoelang moeten wij al dat geklungel nog blijven aanschouwen ? Voor hen die de macht hebben er iets aan te doen, is er blijkbaar nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Enkele weken geleden was er eindelijk Aimé Anthuenis die het probleem naar buiten bracht. Ik hoop uit de grond van mijn hart en voor het voortbestaan van het Belgisch voetbal, dat het voor Aimé geen prediken wordt in een woestijn. Want het gaat echt van kwaad naar erger. Zelfs Club Brugge, dat verscheidene keren met negen à tien Belgen speelde in de Champions League, wat overal veel sympathie ontlokte, gaat steeds meer de buitenlandse toer op. De resultaten zijn er alvast niet beter op geworden, integendeel !

Als men wil redden wat er nog te redden valt, dan moet er nu actie komen. Niet morgen, maar vandáág. Zoniet is er geen weg terug en ebt de passie voor deze eens zo geliefde sport helemaal weg bij de gemiddelde supporter. Want die blijft het allemaal niet slikken (de binding met de clubs is al lang niet meer wat ze ooit is geweest). Ook de motivatie bij de jeugd zal verdwijnen, want die zal zich niet jaar na jaar blijven afpeigeren, om dan te moeten vaststellen dat zij aan de kant wordt geschoven om plaats te maken voor (meestal) tweederangsbuitenlanders. Want slechts weinigen bieden een meerwaarde.

Back to basics, zou ik zeggen, en geef onze eigen mensen weer voorrang. Velen benijden ons om de gezonde mentaliteit die onze jeugd (voor hoelang nog ?) aan de dag legt. Laat deze rijkdom niet verloren gaan. Buitenlanders zouden goedkoper zijn dan Belgen ? Dat raakt kant noch wal. Zet alles op een rijtje en je moet vaststellen dat je met Belgen beter af bent. Aanpassing aan de taal, het land en het klimaat, zorgen voor een woning, vliegtuigtickets, het risico dat je ze tijdens het seizoen voor langere tijd moet missen voor interlands : zaken die niets met het sportieve te maken hebben, maar waaraan je extra tijd, geld en energie moet spenderen.

Belgen doen enorm laatdunkend over zichzelf. Ik vraag me al jaren af waarom. We hebben alles om het ver te schoppen, hebben alleen een mentaliteitswijziging nodig. Zoniet dreigt ook de nationale ploeg een stille dood te sterven, want de vijver raakt stilaan leeg. Hopelijk komt het nooit zo ver dat we effectief zullen moeten zeggen : Sire, er zij geen Belgen meer.

Marnix Goutsmet, Neerpelt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier