Buitenspel

© belgaimage

We stellen enkele atypische vragen aan iemand uit het Belgische voetbal. Deze maand: Jonathan Lardot – scheidsrechter.

Een 38-jarige Zweedse priester met een passie voor crossfit heeft tienduizenden volgers op Instagram. Je bent ook 38 jaar. Wat is jouw verborgen passie?

‘Mensen denken dat de arbitrage enkel ons beroep is, maar het is ook onze passie. Dus: ik ben scheidsrechter en scheidsrechter. Goed, ik zal het je toch vertellen, hoewel ik er normaal gezien nooit publiekelijk over spreek: ik sta aan het hoofd van een beheersvennootschap die verzamelaars van sportwagens en oldtimers samenbrengt. Ik heb twee jobs en ik ben door allebei gepassioneerd.’

Zangeressen Shakira en Miley Cirus rekenen beiden in hun nieuwste lied af met hun exen, respectievelijk oud-voetballer Gerard Piqué en acteur Liam Hemsworth. Wanneer heb jij voor het laatst een tv-optreden aangewend om een boodschap over te brengen?

‘Wij komen als scheidsrechters niet zo vaak op televisie en wanneer dat toch het geval is, dan moeten we heel hard op onze woorden letten. We moeten onze functie immers respecteren en mogen collega’s niet in een slecht daglicht plaatsen. Kortom, op tv zijn we heel voorzichtig met onze uitspraken. Je kan je wel voorstellen dat we in de beslotenheid van de kleedkamer wél meer punchlines gebruiken wanneer clubbestuurders ons om uitleg komen vragen.’

Verschillende leerlingen van een school in Texas hadden medische verzorging nodig nadat ze les hadden gekregen van een kei- harde voetbaltrainer. Een van de leerlingen moest zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis omdat hij meer dan 300 keer had moeten pompen. Wanneer heb jij voor het laatst iets te hard doorgeduwd?

‘Elke dinsdag, wanneer ik de bondstrainingen volg van Bart Gilis in Tubeke. Op dinsdag gaat het er altijd stevig aan toe: een uur lang powertraining en vervolgens anderhalf uur veldtraining. Met de gewichten aarzelt Bart nooit om er twee kilo extra bij te doen. (lacht) We zijn altijd tevreden als we toekomen, maar vaak ook als we mogen vertrekken.’

Een Londense radiopresentatrice dacht via een brug de Theems in Londen over te steken, maar ze belandde met haar wagen op een ferry. Ze weet de foute inschatting aan een iets te blind vertrouwen in Waze. Wanneer was jij voor het laatst te laat op het werk?

‘In principe moeten we altijd drie uur voor de aftrap in het stadion zijn, dat geeft ons met andere woorden wat marge. Het is me wel al overkomen dat ik de briefing telefonisch in mijn auto heb moeten houden. Ik herinner me ook een wedstrijd in Maasmechelen, in de derde afdeling. Een assistent-scheidsrechter was betrokken bij een ongeval op de ring en kwam pas een halfuurtje voor de wedstrijd aan. Hij moest bij aankomst zelfs behandeld worden door een osteopaat, maar toch heeft hij tegen alle verwachtingen in geassisteerd tijdens de match.’

Een uitbater van een pizzeria in Hornu was het beu dat hij maar geen pizzabakker kon vinden voor zijn zaak. Hij vond er niets beters op dan een jobaanbieding te plaatsen waarbij hij een nettosalaris van 15.000 euro per maand beloofde, een Lamborghini als bedrijfswagen en tien maanden vakantie per jaar. Ziet de financiële situatie er voor een scheidsrechter ook zo fraai uit?

‘Er is geen goeie of geen slechte situatie. (lacht) Daarmee alludeer ik op een Franse cultfilm (Asterix en Obelix: Missie Cleopatra, nvdr). De beste scène uit die film is voor mij wanneer Obelix zegt dat hij die grote garnalen wel lekker vindt. ‘Homard’(kreeft in het Nederlands, nvdr), zegt de man naast hem, waarop Obelix antwoordt: ‘Obelix.’ Elke keer lig ik weer dubbel van het lachen als ik die scène zie. Maar goed, om op je vraag in te gaan: voor een wedstrijd in de Jupiler Pro League krijgen we 2000 euro.’

Een schipbreukeling heeft 24 dagen overleefd op de Caribische Zee. Toen de Colombiaanse marine hem kwam redden, bleek dat hij enkel een fles ketchup had om te eten. Ketchup heeft zijn leven gered. Wat redt voor jou de maaltijd?

‘Kruiden, dat is mijn ding. Ik laat er enkele verse groeien op de rand van mijn terras. Om een gerecht helemaal af te maken, doe ik er vaak grof zout en tabasco op.’

© Belga
© belga
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content