Bundesliga

© GETTY

Het nieuwe seizoen in de Bundesliga is het zestigste sinds het ontstaan van deze competitie in 1963. Een aantal weetjes.

1 Trainersdans

De Bundesliga ging van start met zeven nieuwe trainers. Toch is dat geen nieuwe trend. De tijd dat trainers via een afkoopsom uit hun bestaande contracten worden losgeweekt lijkt voorbij. Vorig seizoen betaalde Borussia Mönchengladbach 7,5 miljoen euro om Adi Hütter bij Eintracht Frankfurt weg te halen terwijl Borussia Dortmund 5 miljoen euro neerlegde om Marco Rose in Mönchengladbach los te weken. Beide trainers zijn inmiddels alweer vertrokken.

Dat soort uitgaven zijn er nu niet meer. In Dortmund is technisch directeur Edin Terzic de nieuwe coach, Borussia Mönchengladbach nam Daniel Farke, die eerder bij Norwich werd ontslagen, Hertha BSC trok Sandro Schwarz aan die in Rusland niet kon werken, de werkloze Niko Kovac ging naar VfL Wolfsburg en FC Augsburg nam met Enrico Maassen zelfs de trainer van het tweede team van Borussia Dortmund. Maar in wezen blijft de problematiek dezelfde. ‘Trainers’, zei de legendarische Otto Rehhagel ooit, ‘kunnen nooit op lange termijn werken als ze niet het recht hebben op korte termijn te verliezen.’

Shad Forsythe met Joachim Löw.
Shad Forsythe met Joachim Löw.© GETTY

2 Minder blessures

In zijn jacht om de dominantie van Bayern München te slopen liet Borussia Dortmund zich niet onbetuigd op de transfermarkt. Zo trok het Sébastien Haller aan, de Frans-Ivoriaanse spits die van Ajax overkwam maar intussen out is met een ernstige ziekte. Maar de belangrijkste aankoop is iemand die geen enkele wedstrijd zal spelen. Shad Forsythe, de 49-jarige fitnesscoach van Arsenal, moet ervoor zorgen dat het aantal blessures in Dortmund fel vermindert. Volgens het portaal fussbalverletzungen.de waren de spelers van Borussia vorig seizoen 2935 dagen niet inzetbaar wegens blessures, een gemiddelde van 86,32 dagen en een absoluut record. De Amerikaan Forsythe geldt als een topper in zijn vak. In 2014 werkte hij voor de Duitse nationale ploeg aan de zijde van bondscoach Joachim Löw. Vervolgens vertrok hij naar Arsenal, maar parallel met deze job keerde hij in 2016 voor even naar de Mannschaft terug.

Sadio Mané
Sadio Mané© GETTY

3 Kampioen Bayern München

Bayern München is voorlopig de Europese kampioen qua inkopen. Tot dusver heeft de Duitse recordkampioen 149 miljoen euro uitgegeven voor versterkingen. De duurste nieuwe speler is de Nederlandse verdediger Matthijs de Ligt die voor 70 miljoen euro overkwam van Juventus. Verder staat Konrad Laimer op de verlanglijst, de defensieve middenvelder van RB Leipzig die 25 miljoen moet kosten.

Eerder was er de komst van de Senegalese aanvaller Sadio Mané van Liverpool (32 miljoen euro), het Franse supertalent Mathys Tel (17) van Rennes (28,5 miljoen) en de Nederlandse middenvelder Ryan Gravenberch van Ajax (18,5 miljoen euro). Transfervrij was de Marokkaans/Nederlandse rechtsachter Noussair Mazraoui van Ajax.

4 Trainers als wegwerpartikelen

Geen club in de Bundesliga waar trainers zo als wegwerpartikelen worden beschouwd als Schalke 04. Dat heeft te maken met de bijzonder emotionele manier waarop de club wordt bestuurd en met het gegeven dat er intern nogal wat mensen zijn die een woordje willen meespreken. Zelfs het ongenoegen van supporters speelt een grote, vaak determinerende rol. Dat leidde tot een grote stoelendans.

Sinds de start van de Bundesliga in 1963 kwam het bij Schalke 54 keer tot een trainerswissel. Typerend is het verhaal van Markus Weinzierl, die in juni 2016 als de nieuwe trainer werd voorgesteld. Toen hij in de Schalke Arena voor een persconferentie lachend op het podium zat, zei hij dat de zoektocht naar een woning heel moeilijk verliep. Toen hij uiteindelijk toch een huis had gevonden wilde de eigenaar weten welke job hij deed. ‘Trainer van Schalke’, antwoordde Weinzierl. Waarop de eigenaar geen interesse meer had: ‘Wij zoeken echt iemand die hier een paar jaar blijft wonen.’

Kay Bernstein
Kay Bernstein© belgaimage

De huidige trainer van Schalke 04 is Frank Kramer. Hij heeft een contract tot 2024. Het is 20 jaar geleden dat een coach van de club uit Gelsenkirchen nog eens zijn overeenkomst uitdeed. Nu al wordt er geklaagd dat de communicatie tussen Kramer en de spelersgroep heel stroef verloopt.

5 Een ultra in Berlijn

Naast Schalke is Hertha BSC de meest roerige club in de Bundesliga. Het is een slangennest vol egoïsten. De club werd vorig seizoen van de degradatie gered door de ervaren trainer Felix Magath die negen weken in Berlijn werkte en achteraf zei dat Hertha BSC maar één probleem had: dat er alleen maar problemen zijn. En dat terwijl de zakenman Lars Windhorst de afgelopen drie jaar 374 miljoen euro in de club investeerde, zonder dat het sportief iets opleverde. Zo groeide Hertha BSC steeds weer uit tot een theater van illusies.

Supporters van Schalke 04.
Supporters van Schalke 04.© GETTY

Nu heeft Hertha met Kay Bernstein een ultra als voorzitter. Hij was vroeger een van de speerpunten van de harde kern, zijn gedag leidde drie keer tot een stadionverbod. De aanstelling van de 41-jarige Bernstein stuit op veel kritiek. Maar dat schijnt van hem af te glijden. Hij vindt dat Hertha zich via een duidelijke communicatie goed aan de buitenwereld moet presenteren. Hij is wat dat betreft een expert: Bernstein leidt een communicatiebureau.

56

Sinds de start van de Bundesliga in 1963 speelden 56 clubs in de hoogste Duitse klasse. Na de degradatie van Hamburger SV, drie jaar geleden, is er geen enkele club meer die er al sinds de start bij is. Op de eeuwige ranglijst leidt Bayern München afgetekend voor Borussia Dortmund en Werder Bremen. Helemaal achteraan op die ranglijst bengelt Tasmania Berlin dat in het seizoen 1965/66 in 34 wedstrijden tien punten pakte en twee matchen won.

Bundesliga
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content