De relatie tussen de gemeente en voetbalclub Sporting Anderlecht was er altijd een van tegenstrijdige belangen. Dat ondervond ook Eric Tomas, sinds 2012 burgemeester. Na veel gepalaver gaf hij Sporting de toelating om in het Constant Vanden Stockstadion een derde ring te bouwen en een parkeerinfrastructuur op te trekken op de plek waar nu nog een sporthal ligt. De burgemeester gaat ervan uit dat die optie alsnog de voorkeur krijgt op een verhuizing naar een nieuw nationaal stadion, maar zit met veel vragen: “Stel dat Sporting wegtrekt, wat zal er dan gebeuren met het oude stadion? Dat is immers volledig eigendom van de club, ik kan mij niet inbeelden dat zij een infrastructuur die zowat 150 miljoen euro waard is zomaar laten verloederen.”

De algemene teneur luidt dat de gemeente blij zou zijn als de club vertrekt. Veel inspanningen werden er niet gedaan om paars-wit te helpen.

Eric Tomas: “Dat betwist ik. Wij hebben al vaak onze goodwill getoond. Met het ter beschikking stellen van gemeentegronden voor het nieuwe oefencomplex in Neerpede. Met de toegeving om het huidige stadion te laten uitbreiden naar dertigduizend zitjes, weliswaar gekoppeld aan enkele beperkingen, zoals een parking van drie verdiepingen in plaats van acht. Het zou hoe dan ook een grote ontgoocheling zijn mocht Anderlecht zijn gemeente verlaten. Ik vond dat we net op de goede weg waren: het aantal problemen is sinds 2000 stelselmatig gedaald en onze verstandhouding is goed.”

CD&V-politicus Walter Vandenbossche stelde dat een vertrek van RSCA een sociaal bloedbad zou betekenen. Deelt u die mening?

“Helemaal niet. Het aantal Anderlechtenaren dat bij de club werkt, is zeer beperkt. Maar het zou wel een ramp zijn voor de horeca nabij het stadion. Vrijwel negentig procent van die zaken mag dan de boeken neerleggen. En wat de inkomsten betreft die de club aan de gemeente genereert: die liggen ongeveer in balans met de uitgaven. Ook daar is er dus weinig impact.”

Toch kunt u er niet omheen dat RSC Anderlecht voor een groot deel het imago van uw gemeente hoog houdt. Bent u niet bang nog vaker negatief in het nieuws te komen als de club zou vertrekken?

“Het klopt dat Anderlecht niet de beste reputatie geniet, maar we liggen ergens in het midden. We zijn niet zo rijk als Ukkel of Oudergem, maar evenmin zo arm als Sint-Joost-ten-Node. Deze gemeente is erg complex: in Kuregem wordt Anderlecht heel anders ervaren dan in de nieuwe wijken rond Neerpede.

“Het merendeel van de inwoners van Anderlecht wil wel degelijk dat de club blijft, iedereen weet dat het de beste voetbalploeg van het land is. ( lacht) Dat straalt ook op ons af. Tegelijkertijd moet je durven erkennen dat er maar weinig Anderlechtenaren naar de matchen gaan kijken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content