Ramón Calderón dumpte Schuster met tegenzin.

Ook de voorzitter van Real Madrid moet oordelen op basis van de resultaten. Die logica bleek tot voor kort nog niet echt doorgedrongen bij Ramón Calderón. Op zondag 7 december, na een zes uur durende bijeenkomst met de socios, was een tevreden Calderón te zien. De tegen hem ingediende motie van wantrouwen werd verworpen en de Duitse coach Bernd Schuster bleef op post.

“De lafaards verschuilen zich en nemen hun verantwoordelijkheid niet op”, verklaarde Calderón. “Het probleem op het speelveld ligt niet bij Schuster.” De voorzitter volhardde dus in zijn geloof in de oud-speler, wiens aanstelling hij ruim een jaar geleden zelf had doorgedrukt. De supporters werden zoet gehouden met de belofte dat het spel van Schuster veel spectaculairder zou zijn dan dat van Fabio Capello. Een loze belofte.

Diezelfde zondagavond verloor Calderón zijn tweede veldslag. Hij moest na 3-4-verlies Schuster aan de deur zetten en 4,5 miljoen euro netto op diens rekening storten. FC Sevilla legde op het veld van Bernabéu nog eens duidelijk de pijnpunten bloot: de verdediging is te kwetsbaar, doelman IkerCasillas straalt niet van vertrouwen en ook het middenveld weegt te licht. De overvloed aan blessures ( Van Nistelrooy, Sneijder, Heinze, De La Red, Pepe en Diarra) kunnen als excuus aangevoerd worden. Maar anderzijds waren de minpunten van de kern al voor de competitiestart gekend. Calderón en sportief directeur PredragMi-jatovic kondigden de komst van Cristiano Ronaldo (Manchester United) aan, maar de supporters moesten zich tevredenstellen met de Nederlandse international Rafael van der Vaart. De ontevreden fans verwijten het bestuur dat ze overbodige spelers haalden: Royston Drenthe, voor 14 miljoen euro overgenomen van Feyenoord en een mislukk(el)ing.

Om de orde te herstellen contracteerde Real tot het einde van het seizoen Juande Ramos (54). Na een minder geslaagd verblijf in Tottenham debuteerde Ramos met een 3-0-zege in de CL tegen Zenit Sint-Petersburg. Ook in de Primera División kreeg de oud-coach van FC Sevilla meteen het serieuze werk voorgeschoteld, met een verplaatsing naar eeuwige rivaal Barcelona (zie pagina 74).

Ernesto Chevantón, de Uruguayaanse aanvaller van FC Sevilla die last ondervond van de rechterknie, werd gedwongen om het gewricht te laten onderzoeken. Er volgde slecht nieuws: hij moet een maand lang specifieke oefeningen volgen, zonder wedstrijden te spelen.

De UEFA beloonde de Spaanse clubs voor de vrijgave van hun spelers voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk vorige zomer. Real Madrid en Barcelona ontvingen elk meer dan 900.000 euro.

Angel Di Maria (20), een flankspeler van Benfica die wereldkampioen werd en topschutter onder twintig jaar in 2007 maar ook de olympische titel haalde in Peking met Argentinië, speelt vanaf januari bij Real Madrid. Ook Lassana Diarra, een Franse middenvelder van Portsmouth, is in beeld bij de Koninklijke.

Ruud van Nistelrooy (32), die een knieoperatie onderging in de VS, hoopt nog dit seizoen zijn terugkeer te kunnen vieren. De Nederlandse spits wil vanaf 8 januari de looptrainingen hervatten.

Sergio Ramos werd veroordeeld voor agressie. De international kreeg een geldboete van 6000 euro. De rechterverdediger van Real Madrid had in juli vorig jaar een journalist in het gezicht geslagen, nadat die hem had verrast aan de uitgang van een discotheek in Córdoba, samen met David Villa en José Manuel ‘Pepe’ Reina.

Ivan De La Peña (32), de draaischijf van Espanyol, beleeft vooralsnog een ongelukkig seizoen. Nadat de offensieve middenvelder eerder dit seizoen al drie duels miste door een spierletsel, viel hij nu uit met een kuitblessure. De routinier is minstens een maand niet inzetbaar.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier