door françois colin, aernout van lindt en GAUTHIER VERVAEKE

Het zuidelijkste stadion van de tien geldt als een van de meest artistieke van de hele reeks en zorgt vooral ’s nachts voor een adembenemend zicht. De groene koepel, die overdag wat eenvoudig overkomt, licht in het donker op. Het effect is een memorabel beeld dat nog enkele dagen aan je netvlies blijft plakken. Door het vele glas dat in de zijkanten van het bouwwerk gebruikt werd, is het net alsof er een cirkel van licht zweeft in het centrum van de kuststad. Het stadion werd gebouwd op The Green Point Common, een verbindingsstrook tussen de stad en de zee. Het einde van de werken werd geschat op 2009, en dat hebben de werklieden dan ook voor elkaar gekregen.

Het stadion ligt op een steenworp van de zee en wordt sierlijk geflankeerd door enkele van de bergen die de West-Kaap rijk is. Na het WK voetbal zal het stadion ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Het zal bijvoorbeeld een thuisbasis bieden voor zowel satellietclub Ajax Cape Town als Santos, die allebei uitkomen in de Zuid-Afrikaanse Premier Soccer League. De twee clubs hopen met het nieuwe stadion hun supportersaantallen op te trekken.

Omdat het in een drukbevolkt gebied ligt, werd de buitenste ring opgebouwd uit geluidwerend glas, dat de buurt moet beschermen tegen de kreten van de vele fans op muziekconcerten of sportevenementen. Het glas bestrijkt zo’n 37 vierkante kilometer en werd overgevlogen vanuit New York. Met zitplaatsen voor 66.000 toeschouwers lijkt de sfeer in dit stadion gegarandeerd. Voor de bouw van het volledig nieuwe sportcomplex werd een bedrag van bijna euro 300 miljoen uitgetrokken en daarmee is het ook meteen een van de duurste projecten.

Om het elektriciteitsverbruik tijdens het WK onder controle te houden, werden vorige week de prijzen met 27 procent verhoogd.

SABC, de officiële radio- en tv-zender van het WK in Zuid-Afrika, zal alle wedstrijden in elf talen uitzenden, zodat elke etnische groep de Wereldbeker in de eigen taal kan volgen.

SABC heeft Luiz Felipe Scolari, wereldkampioen met Brazilië in 2002, en Abedi Pelé, de eerste Afrikaanse aanvoerder van een Engelse club, ingehuurd als analisten.

De ordetroepen paradeerden vorige week door de straten van Johannesburg. Op deze manier probeerde de overheid iedereen ervan te overtuigen dat het een veilig WK wordt.

Alle Zuid-Afrikanen die tijdens het WK instaan voor de veiligheid en de zorgverzekering krijgen een gratis griepspuitje. Gewone Zuid-Afrikanen komen voorlopig niet in aanmerking voor een injectie. Ook al wordt er gevreesd voor een epidemie van varkensgriep.

Match, het officiële reisbureau van de FIFA, heeft de overbodige hotelkamers vrijgegeven. In Durban zou daardoor 60 procent van de hotels leeg zijn.

Dankzij de samenwerking van de Zuid-Afrikaanse en Zwitserse verenigingen van de blinden kunnen gehoorgestoorden in zes stadions bij 44 van de 64 WK-wedstrijden met commentaar de matchen volgen.

De selectie van Paraguay werd bestolen tijdens het oefenkamp in het Franse Evian-les-Bains. De spelers raakten 90.000 euro kwijt.

In de hoop in Polokwane, Nelspruit en Port Elizabeth volle stadions te hebben, wil de FIFA gratis bussen inleggen om de voetballiefhebbers aan te voeren.

Er worden 2800 mensen ingezet om de tv-beelden van het WK over de hele wereld te verspreiden. Bij elke wedstrijd zullen 31 camera’s worden gebruikt.

Australië is vorige woensdag als eerste WK-deelnemer neergestreken in Zuid-Afrika. Een dag later landde Brazilië in Johannesburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier