Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Engeland maakt zich klaar voor het WK.

Vierenveertig jaar wachten de Engelsen al op een nieuwe triomf op het WK. Hun hoop leggen ze in handen van Fabio Capello (63), die begin vorige week voor opschudding zorgde bij het bekendmaken van zijn kern. Opschudding en twijfels, want het zelfvertrouwen is niet zo groot als pakweg zes maanden geleden.

Er zijn twijfels over de doelmannen, zoals verwacht verloor Paul Robinson het van veteraan David James en het duo Joe HartRobert Green. Twijfels ook over de defensie. Even was er in de aanloop naar de Cup Final opschudding rond John Terry. JoleonLescott is out en twijfels zijn er al langer over de fitheid van Rio Ferdinand, WesBrown en Ledley King, de rotsen van Manchester United en Tottenham. Om al die redenen werd Jamie Carragher (Liverpool, 32), niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg sinds 2007, gevraagd om op die beslissing terug te komen. Na een belabberd seizoen met de Reds ging hij op het aanbod in. Carragher vond in 2007 dat hij te weinig kansen kreeg van bondscoach Steve McClaren. Misschien verandert dat nu op zijn oude dag. Opvallend: voor de positie van linksachter riep Capello de onervaren Leighton Baines (Everton) en Stephen Warnock (Aston Villa) bij de selectie van dertig. Twee voetballers die uit de beloften komen.

Eenzelfde verrassende oproeping kwam er ei zo na op het middenveld. Omdat Gareth Barry niet fit is en Owen Hargreaves dat evenmin was, wilde Capello ook Paul Scholes beschikbaar zien. Ook hij haakte af in 2007. Maar Scholes ging niet op de vraag in, hij spendeert de zomer liever bij zijn gezin. En dus bleef Barry opgeroepen. Of hij nog mee kan naar Zuid-Afrika wordt eind mei beslist. En ten slotte zijn er voorin ook zorgen om Joe Cole, teruggekeerd na een kruisbandletsel, en uiteraard WayneRooney, die normaal fit zou zijn voor het WK. David Beckham, out vanwege een achillespeesletsel, kreeg een rol in de technische staf aangeboden.

Er was nog op een andere manier opschudding. Vorige maandag werd bekend dat Capello betrokken was bij een website waarop twee uur na elke wedstrijd punten zouden worden gegeven aan alle spelers die op het WK actief waren. Ook aan de Engelsen. De web-site zou haar punten baseren op de zogenaamde Capello Index, die de Engelse bondscoach de voorbije twee jaar ontwikkelde. Een computermodel, waarbij spelers volgens een aantal vooraf vastgelegde criteria in elke wedstrijd op 100 punten worden gequoteerd. Vier weken draaide het programma proef in de Premier League. Daarin bleek dat pakweg Sol Campbell een betere centrale verdediger was dan John Terry. Het project stuitte meteen op kritiek en de plannen werden opgedoekt. S

Chelsea heeft de dubbel beet. Na de titel won het team van Carlo Ancelotti ook de FA Cup, met 1-0. DidierDrogba trof verscheidene keren het doelhout in een wedstrijd die Chelsea domineerde. De Ivoriaanse spits zorgde wel voor de goal, Portsmouth miste nog een strafschop. Anthony Vanden Borre bleef negentig minuten op de bank.

Blackpool, dat Nottingham Forest wipte, en Cardiff City, dat Leicester City uitschakelde, maken zaterdag uit wie het derde promotieticket krijgt. Blackpool, vorig jaar nog vijftiende, eindigde als zesde in de reguliere competitie, Cardiff werd vierde. De ploeg uit Wales, die al een paar keer net struikelde voor promotie, wordt geplaagd door een grote financiële schuld, zodat de inzet zaterdag groot is: wie promoveert, krijgt 105 miljoen euro aan tv-rechten en commerciële inkomsten. Voor Cardiff City, dat een tekort heeft van 25 miljoen euro, een mogelijke opsteker.

De Engelse WK-kandidatuur liep een fikse knauw op door uitlatingen van voorzitter David Triesman. Die verklaarde dat Spanje en Rusland, tegenkandidaten voor de organisatie van het WK in 2018, in Zuid-Afrika gaan proberen scheidsrechters om te kopen. Triesman nam al ontslag.

De Italiaanse ex-international Gianfranco Zola kreeg zoals verwacht de bons bij West Ham. Hij was er in dienst sinds september 2008, maar toen het duo David GoldDavid Sullivan in januari de club overnam, rees de kritiek. Zola wist West Ham maar net in de Premier League te houden.

Bobby Zamora, de held van Fulham, mist het WK. De 29-jarige spits moet onder het mes met een achillespeesletsel. Manager Roy Hodgson wordt genoemd als manager van het team van Groot-Brittannië voor de Olympische Spelen in 2012.

Cesc Fábregas (Arsenal) wil voor hij naar Zuid-Afrika afreist duidelijkheid over zijn toekomst. Barcelona staat voor nieuwe voorzittersverkiezingen, en de komst van de Catalaanse middenvelder is bij alle kandidaten een verkiezingsargument. Fábregas zelf sluit een terugkeer naar Barcelona, waar hij in 2003 vertrok, niet uit. Hij ligt in Londen wel nog onder contract tot 2014.

Invallersdoelman Ben Foster (27) ruilt Manchester United voor Birmingham City.

Aanvoerder Ledley King (29), een centrale verdediger of controlerende middenvelder, verlengde zijn contract bij Tottenham tot 2012.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier