Roberto Carlos, de linksachter van Fenerbahçe, werd verkozen tot Golden Foot 2008. Zijn illustere voorgangers zijn Roberto Baggio (2003), Pavel Nedved (2004), Andriy Shevchenko (2005), Ronaldo (2006) en Alessandro Del Piero (2007).

Tien dagen geleden won Roberto Carlos (35) in Monaco de Golden Foot 2008, een internationale trofee als beloning voor spelers van minstens 29 jaar die zich onderscheiden door persoonlijke prestaties maar ook door fair play, persoonlijkheid en erkenning door publiek en voetbalexperts. De Braziliaan van Fenerbahçe stond op een lijst van tien genomineerden, die was opgesteld door Sport/Voetbalmagazine en 27 andere media uit de hele wereld. Tienduizenden surfers kozen de winnaar via de sites van de verschillende media. Roberto Carlos won uiteindelijk met grote voorsprong. Hij kreeg 38.384 stemmen achter zijn naam, tegenover 18.150 voor de Italiaanse doelwachter van Juventus, Gianluigi Buffon. De derde plaats ging naar Francesco Totti (AS Roma, 12.742 stemmen).

Tijdens het galadiner zat je te babbelen met de Braziliaanse Ferraririjder Felipe Massa, die in Monaco woont. Ken je hem goed?

Roberto Carlos: “Een beetje. Ik weet dat hij een enorme voetbalfan is en dat hij zelf probeert te spelen, maar dat het niet zo goed lukt. Hij is net als ik afkomstig uit São Paulo. Ik plaag hem graag omdat hij fan is van AC Milan, en hij plaagt me terug door te zeggen dat ik nog kleiner ben dan hij. Misschien heeft hij daarom bij de verkoop per opbod een truitje gekocht van de lange Aldair (lacht).

Wat betekent deze Golden Foot voor jou?

“Het is niet gemakkelijk om als verdediger een individuele prijs te winnen. Maar het klopt natuurlijk dat ik kan bogen op een lange carrière. En na elf jaar bij Real haal ik toch ook nog een goed niveau bij Fenerbahçe. Dat ik ben verkozen, maakt wel veel emoties bij me los. Temeer omdat ik vorig jaar net achter Del Piero eindigde.”

Bijna Juventus

Je bent op papier wel linksachter, maar eigenlijk ben je toch meer een aanvaller. Je trekt voortdurend naar voren en je hebt een staalhard schot, want de ballen die je trapt halen een snelheid van 125 kilometer per uur.

“Och, dat is maar een gemiddelde dat men eens heeft berekend. Tijdens een partij tussen Brazilië en China trapte ik ooit een vrijschop die 148 km/u haalde.”

Je leek bijzonder gelukkig om hier Luis Suárez, de voormalige vedette van Inter uit de jaren 60, terug te zien. Je viel hem zelfs in de armen. Waarom eigenlijk?

“Na zijn spelerscarrière ging hij als scout bij Inter aan de slag en tijdens een reis in Zuid-Amerika merkte hij me op bij Palmeiras. Hij was het die me dadelijk aanbeval bij de blauw-zwarten uit Milaan. Een aantal mensen, onder wie Luis Suárez, hebben een enorme invloed gehad op mijn leven en mijn carrière. Zonder hem had ik nooit de loopbaan gehad die ik nu heb kunnen uitbouwen.”

Wie is nog erg belangrijk voor je geweest?

Fabio Capello, die twee keer mijn coach is geweest bij Real Madrid. Dankzij hem ben ik sterker geworden in de organisatie.”

Je hebt het over Inter en over Capello. Italië is kennelijk belangrijk geweest voor je?

“Dat klopt. Indien Real een akkoord had kunnen vinden met Juventus, zou ik trouwens wellicht bij de ploeg uit Turijn mijn carrière hebben beëindigd en niet in Turkije. Al wil ik er meteen aan toevoegen dat ik me bij Fenerbahçe erg goed voel.”

Wat zijn de doelstellingen van Fenerbahçe dit jaar in de Champions League?

“We hebben vorig jaar al sterk gepresteerd, want we wonnen de supercup en raakten in de Champions League tot in de kwartfinales, waarin we werden uitgeschakeld door de latere finalist Chelsea. Thuis hadden we nochtans met 2-1 gewonnen, maar in Londen verloren we met 2-0. Ik was in die matchen geblesseerd net als in de terugwedstrijd van de achtste finales, waarin we ons plaatsten tegen Sevilla.”

Met Arsenal, Dinamo Kiev en Porto treffen jullie nu moeilijke tegenstanders in de poule …

“Toch denk ik dat we ver kunnen komen, want offensief zijn we heel sterk met Sehmi Senturk, Daniel Güiza – die overgekomen is van Mallorca -, Kazim Kazim en Alex.”

Is het een voordeel dat er nu een andere trainer is?

Zico is weg en is opgevolgd door Luis Aragonés, die Spanje naar de Europese titel leidde. Voor mij op de linkerflank zullen Emre of Ugur spelen. Ik denk dat we vanaf de linkerflank voor veel gevaar kunnen zorgen.”

Klopt het dat Aragonés een speciale man is?

“Ja en hij gelooft heel sterk in ons. Bij zijn eerste training zei hij dat Fenerbahçe een even grote club is als Real en Barcelona en dat we heel mooie resultaten zullen halen. Ik geloof er in ieder geval in.”

door john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier