Belg, geboren op 5 oktober 1978 in Lier. 1,85 m, 82 kg. Geanalyseerd door Eric Deflandre.

E ric Deflandre: “Ik ken Carl Hoefkens van bij de nationale ploeg. Hij is vijf jaar jonger dan ik en stamt in feite uit een andere generatie. In de Belgische competitie stonden we eind jaren negentig een aantal keren tegenover elkaar, ik bij Club en hij bij Lierse, maar ook later ben ik hem blijven volgen, ook toen hij naar het buitenland trok.

“Ik heb veel respect voor Hoefkens, zowel voor zijn sportieve kwaliteiten als voor zijn persoonlijkheid. Hij is een uitstekende verdediger die een spits in zijn achterzak kan steken. Door zijn polyvalentie komt hij bij de meeste clubs op verschillende posities terecht. Bij de Rode Duivels werd hij bijvoorbeeld vooral gebruikt als rechtsback. Ook bij Club kwam hij dit seizoen al op die positie terecht, maar wat mij betreft hoort Hoefkens eigenlijk toch thuis centraal achterin.

“Waarom hij nodig is in het hart van de verdediging? Dat lijkt me evident: hij straalt enorm veel rust uit en geeft daardoor de andere verdedigers vertrouwen. Hoefkens is een leidersfiguur die durft te praten en de mensen rondom zich coacht. Het is geen toeval dat zowel Donk als Alcaraz hun beste wedstrijden naast Hoefkens speelden. Hij is niet meer van de jongsten, maar zijn leeftijd vormt voorlopig geen hinderpaal. Integendeel, hij lijkt me op de top van zijn kunnen te zijn en gebruikt ten volle de ervaring die hij de voorbije jaren in Engeland heeft opgedaan.

“Als ik hem met mezelf vergelijk, merk ik dat we vooral op het gebied van karakter op elkaar lijken. Hoefkens geeft nooit op en gaat voor iedere bal. Het is ook op die strijdersmentaliteit dat ik mijn carrière heb gebouwd. Wat mij betreft kun je hem omschrijven als het archetype van de Clubverdediger. Mannen zoals blauw-zwart er de voorbije jaren te weinig heeft gehad: solide verdedigers die door het vuur willen gaan voor de ploeg. In het recente verleden haalde Club leuke voetballers, technisch vaardige spelers, maar karakter en leiderschap ontbraken. Hoefkens is een speler die ervoor zorgt dat er opnieuw een gezonde mix ontstaat. Wanneer Club op achterstand komt, zal hij proberen om zijn ploegmaats op te peppen zodat ze hun hoofd niet laten hangen.

“Mocht Stijnen ooit de kapiteinsband willen doorgeven, of mocht hij Club verlaten, zie ik in Hoefkens een geschikte opvolger als kapitein van de ploeg: hij kan de ploeg sturen van achteren uit, spreekt meerdere talen en neemt altijd zijn verantwoordelijkheid. Terugkeren naar België was volgens mij de goede beslissing. Ook ik heb het zo gedaan: vanuit het buitenland terugkeren naar een Belgische topclub ( Deflandre verhuisde in 2004 van Olympique Lyon naar Standard, nvdr). Hij toont dit seizoen hoe hij als speler gerijpt is in Engeland en wat hij nog steeds in zijn mars heeft. En als ik even vooruit mag blikken: in Lierse, waar ik op dit moment voetbal, hopen ze stiekem dat hij zijn carrière bij hen afsluit, tegen dat moment – als alles goed gaat – in eerste klasse! ( lacht)”

door bregt vermeulen

“Hij zou de ideale kapitein van het elftal zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier