T om Boonen kan komende zondag op een sterk en jong team rekenen om zijn wereldtitel te verlengen. Dat vindt alvast coach en selectieheer Carlo Bomans. “Het is de bedoeling om met zoveel mogelijk renners de finale in te gaan.”

Hoe staat het met de conditie van Tom Boonen ? Is hij even sterk als vorig jaar ?

Carlo Bomans : “Daar kan alleen Tom Boonen echt op antwoorden, maar ik ben tevreden met wat ik de afgelopen wedstrijden zag. In de GP Wallonie kwam hij sterk voor de dag, maar je moet bedenken : dat zijn Belgen onder elkaar. Met een hoop Italianen, Spanjaarden en Kazachen erbij wordt de zaak helemaal anders, natuurlijk. Of Tom ook de absolute kopman wordt op het wereldkampioenschap, wordt pas ter plekke beslist nadat iedereen het parcours heeft kunnen verkennen. Boonen, Devolder en Gilbert hebben de omloop nog niet gezien, dan kan je moeilijk op voorhand afspraken maken.”

Boonen had wat betreft de selectie maar één eis : Kevin Hulsmans. Waarom wilde hij zijn vriend er absoluut bij ?

“Het was niet zo dat hij absoluut Kevin wilde, het kon evengoed iemand anders zijn. Ik heb gewoon tegen Tom gezegd dat hij iemand moest kiezen die constant in zijn wiel kan blijven en hem meteen kan depanneren als er iets voorvalt. Het moest iemand zijn waarvan je zeker bent dat hij na honderd kilometer niet aan de kant staat, want daar heb je natuurlijk niks aan. Kevin komt uit de Ronde van Spanje, dus hij heeft kilometers genoeg in de benen. En qua hardheid is de Vuelta natuurlijk ook een goede leerschool.”

Nuyens zal er ook bij zijn. Waarom heb je hem geselecteerd ?

“Hij heeft in het verleden en de afgelopen wedstrijden bewezen dat hij die plaats waard is, net als Gilbert en Devolder overigens. Nuyens is misschien een beetje afgeremd door de rugblessure die hij opliep in de Eneco Tour, maar hij is conditioneel opnieuw in orde.”

Hoste reed een formidabel voorjaar, maar de laatste maanden zagen we hem minder.

“Hij is terug op topniveau, daarom selecteerde ik hem ook samen met Devolder voor de tijdrit. Het is natuurlijk ook zo dat er een heel deel afvallers zijn : Marc Wauters, Peter Van Petegem, Mario Aerts, Gert Steegmans, Rik Verbrugghe. Van Leif weten we dat hij dit soort koers aankan en dat hij heel snel kan rijden. Johan Vansummeren is nog zo’n hardrijder. Iemand die je goed kan gebruiken om mee te schuiven in een lange ontsnapping.”

Serge Baguet moet als ouderdomsdeken de rol van Van Petegem en Wauters overnemen.

“Hij moet in de koers zelf een beetje mijn taak overnemen tussen de renners. Dat is hij al jaren gewend, vroeger voor Van Petegem, nu voor Quick-Step. Hij weet perfect wat er moet gebeuren.”

De enige verrassende naam in de selectie is misschien Jurgen Van Goolen.

“Klopt. Ik ben een aantal dagen in de Vuelta geweest, daar heb ik buiten de koers met de renners en sportdirecteurs gepraat. Ik zat ook bij Discovery in de volgwagen en daar viel Jurgen me op. Hij kwam misschien niet zoveel op tv, maar leverde heel nuttig werk in dienst van de ploeg. Jurgen heeft de Ronde van Spanje heel goed verteerd, en dat terwijl hij een halfjaar uit geweest is met een heupbreuk. Dat zijn mannen die mee de finale kunnen ingaan. En dat is de bedoeling : dat we met zoveel mogelijk renners de finale ingaan.”

Vond je het een moeilijke selectie ?

“Over plaats acht en negen kan je altijd discussiëren. Frederik Willems was heel goed, net als Thierry Marichal. Het blijft moeilijk. Maar ik denk dat we met deze ploeg de betere meehebben.”

Hoe zwaar is dat parcours ?

“Zwaar, hoor. Er zitten twee serieuze hellingen in. Eerst is er een stuk vals plat, dan volgt een korte, steile klim van twaalf à veertien procent en aansluitend is er een heel smal stuk van ongeveer vijf kilometer waar het op en af gaat. We zitten eigenlijk een beetje op een Ronde van Vlaanderenparcours. Reken maar dat daar iedere ronde gewrongen wordt. Als het regent of waait, zal het parcours nóg selectiever worden. Het is geen omloop voor pure sprinters, maar veeleer voor allrounders, voor sterke klassieke renners. Ik verwacht mannen als Boogerd, Valverde, Vinokourov, Kasheshkin, Bettini. Vooral Bettini.”

Vorig jaar konden de Belgen zich laten meedrijven. Moeten ze dit jaar de koers meer in handen nemen ?

“We zullen proberen om die druk van ons af te zetten. De Spanjaarden en de Italianen hebben met Valverde en Bettini ook twee uitgesproken favorieten bij. Ik verwacht dat zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Ik denk niet dat wij de koers vroeger in handen moeten nemen. Alhoewel : je kan op voorhand tien scenario’s uitdenken, pas in de koers zie je wat er moet gebeuren.”

Toen de KBWB je vorig jaar vroeg om bondscoach te worden voor de elite, twijfelde je of je wel onder dat soort druk wou werken. Hoe valt het tot nu toe mee ?

“Tamelijk goed, vooral dankzij de medewerking van de ploegen. Ik heb heel goed kunnen communiceren met de ploegleiders. Ik heb nog geen spijt dat ik de job van De Cauwer heb overgenomen. ( lacht) Allez, tot nu toe toch nog niet.”

DOOR LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier