Hoe lang zijn jullie al samen en hoe heb je Christian leren kennen ?

“Vorige week woensdag vierden we ons derde jaar samen. Christian en ik groeiden op in hetzelfde kleine dorpje aan de zuidkust van Zweden. We zaten op dezelfde school, maar hij was wel vijf jaar ouder. Natuurlijk wist ik ook dat hij profvoetballer was – hij speelde toen bij Malmö. Maar echt vrienden waren we nooit, tot een gezamenlijke vriend ons eens aan elkaar voorstelde. ( Christian : “Onze eerste contacten verliepen via het internet en langs de telefoon. Best wel een moderne relatie, hé ?”) Nadien vertrok Christian naar de Noorse competitie en nodigde hij me uit om een paar dagen naar daar te komen. Daar klikte het geweldig. Ik ben echter nadien niet bij hem gaan wonen in Noorwegen, omdat ik nog met mijn studies in Zweden zat. Dat was best wel een moeilijke periode, we zagen elkaar niet veel. Ik moest een busreis van elf uren maken om hem te kunnen zien.”

Welke studies deed je ?

“O, dat was gewoon mijn middelbaar. Maar ik leerde er wel wat Duits, waardoor ik nu hier en daar een woordje Nederlands versta. Binnenkort ga ik met Christian Franse lessen volgen, een initiatief van de club voor de buitenlanders.”

Je bent pas twee maanden later naar België afgereisd, hoe kwam dat ?

“Ik moest eerst nog mijn vakantiejob afmaken. Ik werkte als verkoopster in een kledingszaak. Iets wat ik heel graag deed. In feite is het de eerste keer dat Christian en ik samen gaan wonen. Tot nu toe valt dat best mee, moet ik zeggen.”

Beschrijf Christian eens, zowel z’n kwaliteiten als gebreken ?

“Hij is een heel open mens. Zeer attent en bezorgd om iedereen. Zijn mindere kant is de nonchalante wijze waarop hij met tijd omgaat. Hij durft wel eens afspraken te vergeten of te laat te komen. Daarnaast stoort het mij als hij teveel uren spendeert aan de Playstation of op het internet.”

Waarmee verdrijf jij de tijd hier in België ?

“Ik hou me in de eerste plaats bezig met het huishouden. En in mijn vrije tijd ga ik graag winkelen. Neen, niet meer samen met Christian, want die krijgt het al na vijf minuten op zijn heupen. ( Christian : “Ja, ik krijg dan last van mijn voeten en knieën.”) ( Beiden lachen.) Voorts ga ik veel op stap met Linda, de vrouw van Bengt Saeternes, zij is ook Zweedse. Samen verkennen we België.”

En sporten, interesseert dat je ?

“Zeker. Ik heb zelf altijd gevoetbald. Binnenkort ga ik me hier inschrijven bij een internationale ploeg uit Brussel, zwaar tegen de zin van Christian (grinnikt eens in zijn richting). Op dat gebied passen wij goed bij elkaar. Hij is 24 uur op 24 met voetbal bezig en ik hou ook wel van het spelletje, dus dat treft. Erover discussiëren doe ik niet, tenslotte is hij de professional, wat kan ik dan adviseren ? Ik probeer vooral te luisteren. Na een slechte partij kan hij wel eens nukkig zijn. ( Christian : “Klopt. Dan kan ik moeilijk slapen.”)

En wat zijn dan, naast voetbal, de passies ? Muziek ?

(In koor.) “O ja, wij luisteren naar alles ! ( Christian : “Behalve naar jazz, daar word ik gek van !”) Momenteel staat Roxette op in de wagen. ( Christian : “Of mijn zelfgemaakte cd, getiteld : Övergrym, dat staat voor ‘beter dan beter’ .”) En we kijken geregeld naar films, we hebben een uitgebreide collectie dvd’s. Mijn favoriete film is The Patriot. ( Christian : “Van mij Scarface. Ik ben dol op gangsterfilms. Als ik geen voetballer was geworden, was ik nu waarschijnlijk een gangster.”)

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier