Het gerucht gaat dat Renault af wil van Kubica.

Vorig weekend werd in Montréal de Grand Prix van Canada gereden. Thuis, in zijn appartementje in Monaco, zal Robert Kubica het ongetwijfeld even moeilijk gehad hebben. Ja, hij heeft het ieder F1-weekend moeilijk, de 26-jarige Pool. Omdat hij thuis zit terwijl de anderen racen, en omdat ze uitgerekend nu bij Lotus-Renault een machine hebben waarmee hij minstens in de subtop had kunnen meerijden. Maar Montréal is speciaal voor hem. Het is het circuit waar hij in 2007 een doodsklap overleefde, maar vooral ook het circuit waar hij een jaar later zijn eerste en enige overwinning liet optekenen.

Dat hij er dit seizoen niet bij is, komt natuurlijk door de nasleep van die crash op 5 februari, in een pietluttige rally die Kubica reed als favoriet tijdverdrijf. Daarvoor zorgden zware letsels aan alle ledematen, maar vooral aan de rechterhand, die alleen nog met wat vel en pezen aan zijn arm hing. De artsen konden maar net een amputatie vermijden. De crash trok een dikke streep door Kubica’s seizoen, en misschien wel een definitieve door zijn carrière in de F1, zo begint het ernaar uit te zien. Bij Lotus-Renault zouden ze immers van de Pool af willen, wordt achter de schermen gefluisterd.

Het begon toen de grote baas van Lotus-Renault, Gérard Lopez, in Monaco aan de voltallige pers vertelde dat Kubica dit seizoen misschien nog wel eens zou komen rijden tijdens een vrijdagtraining. Kwestie van te zien of het nog lukt, klonk het in veel vriendelijker ingeklede termen. Waarop Daniel Morelli, de manager van Kubica, geen halfuur later een paar gezaghebbende journalisten rond zich verzamelde en luidop zei dat daar geen sprake van kon zijn. “Als Kubica dit jaar terugkomt, dan zal het zijn om meteen te koersen”, zei de Italiaan. Maar de woorden van Morelli klonken niet overtuigend en bevestigden alleen maar het gerucht dat Kubica nog ver van klaar is voor een wederoptreden. Of ook: ze moesten tegengewicht zijn voor de uitlatingen van Lopez, die misschien wel dienden om het pad te effenen … het pad naar een breuk met de Pool.

Kubica is immers nog verre van hersteld. Meer dan tien operaties aan de gehavende rechterhand – noem het wanhopige pogingen om die hand opnieuw enige functionaliteit te bezorgen – het is niet minnetjes. Maar ondertussen komt juli er wel aan, de maand waarin de transfermolen op gang komt. Vanuit het standpunt van Renault bekeken: volgend jaar moet er zeker iemand anders in de plaats komen van Nick Heidfeld, die Kubica verving maar de verwachtingen niet inlost. Alleen is wachten op Kubica een groot risico, want als in het slot van het seizoen blijkt dat hij het dan toch niet meer klaar krijgt, is het te laat om naar een andere (sub)topper te gaan hengelen. Nu al een andere (sub)topper vastleggen en Kubica dan maar in de plaats van Petrov droppen, mocht hij klaar raken? Geen optie, want Petrov is de man die met zijn Russische sponsors voor de grote geldinstroom zorgt en zelf niets kost. Of hoe het er voor Kubica beroerd uitziet als ze bij Lotus-Renault op zekerheid willen spelen.

DOOR JO BOSSUYT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier