Eric Carrière verliet landskampioen Lyon omdat hij er te weinig speelkansen kreeg.

Sinds 1999 pakte middenvelder Eric Carrière (31) elk jaar een prijs. Hij won met Nantes de Franse beker in 1999 en 2000, de titel in 2001 en werd vervolgens drie opeenvolgende jaren kampioen met Lyon. Weinigen kunnen zo’n indrukwekkende palmares voorleggen. Maar toch had de middenvelder, die bij de nationale ploeg vaak als alternatief voor Zinédine Zidane werd gebruikt, er genoeg van dat hij als gevolg van het befaamde rotatiesysteem bij Lyon – net als onze landgenoot Eric Deflandre – niet elke week aan spelen toekwam.

Van Lyon moest Carrière absoluut niet weg. Zowel voorzitter Jean-Michel Aulas als trainer Paul Le Guen verklaarden herhaaldelijk uiterst tevreden over hem te zijn. Maar op zijn leeftijd wil Carrière absoluut een nieuwe uitdaging aangaan. “Ik voel dat Lens echt op me rekent”, verklaarde hij in L’Equipe. “Zowel grote baas Gervais Martel als coach Joël Muller lieten me duidelijk verstaan dat ze voor mij een leidende rol weggelegd zien. Ik wil echt zoveel mogelijk spelen. Maar ik zal ook mijn verantwoordelijkheid als spelverdeler niet uit de weg gaan. Bij Lyon kon ik die niet ten volle opnemen, omdat heel wat spelers daar op dezelfde positie konden spelen.”

Bij Lens moet Carrière normaal de vervanger worden van Daniel Moreira, die overstapte naar Toulouse. Hij erft van die speler trouwens ook het nummer 10. De geel-rode supporters leggen de lat hoog. Want sinds het vertrek van Antoine Sibierski naar Manchester City hadden ze geen echte spelmaker meer. “Als de fans verwachten dat ik hen aan Sibierski doe terugdenken,” zegt Carrière, “kan ik dat enkel een hele eer vinden. Maar ik kan alleen maar zeggen dat ik al het mogelijke zal doen om hun verwachtingen niet te beschamen. Ook voor mezelf leg ik de lat daarom bijzonder hoog.”

Lens telde 2 miljoen euro neer voor Carrière, die een contract tekende voor drie jaar. De nieuwe nummer tien van de sang et or beseft heel goed dat hij nu voor een club zal spelen die – in tegenstelling tot Lyon – niet elk jaar automatisch zal meedoen voor de titel. “Toch is Lens een club met veel ambitie en met een gezonde langetermijnvisie. Er heerst hier een sfeer die nauw aanleunt bij de waarden die ik wil respecteren. Ik zal er alles aan doen om te proberen de doelstellingen van de club te helpen waarmaken.” (PiD)

SYLVAIN ARMAND ruilt Nantes voor PSG. ALAIN PERRIN, die in januari werd ontslagen bij Marseille wegens ongewenste seksuele intimiteiten en een gebrek aan loyauteit ten aanzien van de werkgever, eist van de club een schadevergoeding van 4,5 miljoen euro wegens contractbreuk. ELIE BAUP vervangt Frédéric Antonetti als coach van Saint-Etienne, dat straks 612.000 euro minder gemeentelijke subsidies krijgt. ALEXANDER VIVEROS, een Colombiaanse internationale verdediger, stapt over van Boavista naar Nantes. FRANÇOIS CICCOLINI vervangt Gérard Gili als coach van Bastia. Hij beschikt echter niet over het vereiste diploma, zodat de club nog naar een gediplomeerde op zoek moet om de wedstrijdbladen te tekenen. MONACO krijgt voor zijn parcours in de Champions League een bedrag van 26,4 miljoen euro van de Uefa. HAKAN YAKIN, de Zwitserse international van PSG, ving bot bij het gerecht waar hij een schadevergoeding eiste van 1,6 miljoen euro omwille van een onterechte contractbreuk. (PiD)

PiD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier