Woensdagavond speelt Standard tegen Sampdoria.

Dico Tutto (Ik vertel alles) is de naam van de ophefmakende biografie waarmee Antonio Cassano op 19 november uitpakte. Over hoe hij tussen zes- tot zevenhonderd vrouwen had, maar nu van plan is te huwen met een zeventienjarig meisje waar hij helemaal gek van is. Of hoe hij zelf als zeventienjarige met de auto in Bari aangehouden werd maar zijn rijbewijs niet kon inleveren, omdat hij wél al met de auto reed (een cadeau van zijn club) maar nog geen rijexamen had afgelegd. Of hoe hij op school de meest regelmatige leerling van de klas was, door op alle vakken twee op tien te halen, hoe hij zes keer zijn jaar overdeed, van de lagere tot de middelbare school.

In 2007 weekte Sampdoria Cassano los bij Real Madrid, waar hij helemaal op een zijspoor zat. Het enfant terrible is de best betaalde speler uit de selectie, met een jaarloon van 2,8 miljoen euro, meer dan het dubbel van wat de andere spelers verdienen.

De laatste Belgische club die Sampdoria trof, was Harelbeke dat in 1998 thuis met 0-1 verloor in de Intertoto. Daarvoor klopte Sampdoria in mei 1990 Anderlecht in de finale van de EC2 met 2-0 (doelpunt van Gianluca Vialli). Het waren de gouden jaren voor de club, dat net twee keer de Italiaanse beker had gewonnen en een jaar na de EC2 ook de – enige – titel won. Na het overlijden van eigenaar en mecenas Paolo Mantovani zakte de club weg, degradeerde in 1999 en keerde pas in 2003 terug in de Serie A. De nieuwe eigenaar, Riccardo Garrone, profileert zich zelden. Sampdoria is financieel gezond en probeert elk jaar een van de betere spelers voor een meerwaarde te verkopen. Afgelopen zomer verkocht het Christian Maggio voor negen miljoen aan Napoli.

Dit seizoen kwam Sampdoria maar moeizaam uit de startblokken. Het won zijn eerste wedstrijd pas op de achtste speeldag op 26 oktober, tegen Bologna (2-0). De terugkeer van Claudio Belluci verhoogde het aanvallende potentieel. Vorig jaar vond het duo Cassano-Belluci mekaar blindelings.

Trainer is sinds vorig seizoen Walter Mazzari (47), die achterin zweert bij drie verdedigers en naam maakte toen hij in 2006/07 met het bescheiden Reggina het behoud afdwong ondanks een handicap van min vijftien punten bij de competitiestart.

Philippe Mexès, de centrale verdediger van AS Roma, vond na verschillende dagen zoeken het diamanten oorringetje terug dat hij op training was verloren. Het was trouwens de inspanning waard, want het kleinood kostte … 18.000 euro.

Gianluigi Buffon, de doelman van Juventus, hervatte de training. Zijn geplande terugkeer begin januari lijkt daardoor te worden bevestigd. De Portugese middenvelder Tiago, die een verrekking opliep aan de linkerknie, zou op dat ogenblik ook weer operationeel moeten zijn.

Ezequiel Lavezzi is het grote idool van de fans van Napels. Sinds vorige week kunnen ze op www.kissnapoli.it gratis een liedje over de Argentijnse spits downloaden dat wordt gezongen door de Napolitaanse zanger Luca Sepe.

Patrick Vieira, de middenvelder van Inter, heeft opnieuw last van de achillespeesontsteking aan de rechtervoet die hem al anderhalf jaar parten speelt. Voor het duel tegen Juventus weigerde hij op de bank plaats te nemen, waarna hij niet in de kern zat voor het duel in de Champions League.

De gevangenisstraf van vier maanden die eerder was uitgesproken tegen Genoavoorzitter Enrico Preziosi, zijn zoon Matteoen Stefano Capozucca, de vroegere algemene directeur van de club, werd net als dezelfde straf tegen de clubleiders van Venetië, Franco Dal Cin en Pino Pagliara, in beroep bevestigd. Ze waren betrokken bij de omkoping van het duel tussen beide clubs in het seizoen 2004/05.

Mobido Diakité, de centrale verdediger van Lazio, verlengde zijn contract tot in 2013.

Marius Stankevicius, de rechtsachter van Sampdoria, werd uitgeroepen tot Litouwse speler van het jaar.

Fiorentinaverdediger Dario Dainelli liep een kuitblessure op die hem twee weken aan de kant zal houden.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier