Na de derde plaats van vorig seizoen beloofde Anderlecht zijn ontevreden supporters een groots transferoffensief. Er werd een half dozijn nieuwkomers binnengehaald, vooral verdedigers, maar op spelers die de ploeg naar een hoger niveau tillen blijft het wachten. De aanwinsten met meerwaarde – Ronald Vargas en Guillermo Molins – staan nog enkele maanden aan de kant.

ï VERDEDIGING

Silvio Proto herstelde van een voetblessure en blijft de nummer een. Davy Schollen gaat zijn laatste contractjaar in en de club lijkt niet geneigd hem een verlenging aan te bieden. Enkele jongere opvolgers werden al gescout. Met Denis Odoi en Behrang Safari werden twee nieuwe backs aangeworven. Marcin Wasilewski is helemaal terug, met al zijn kwaliteiten en gebreken, maar Anderlecht was zijn vertrek in het tussenseizoen niet ongenegen. Met Odoi wordt een nieuw verhaal geschreven. Ook iemand die nooit opgeeft, maar technisch en aanvallend de betere van de twee. Op links heeft Safari door de revalidatie van Olivier Deschacht voorlopig alleen concurrentie van Diogo, maar die laat het positioneel nog afweten. Door zijn drang naar voren komt hij mogelijk beter tot zijn recht op het middenveld. Met Samuel heeft Anderlecht eindelijk zijn lang verwachte linksvoetige centrumverdediger in huis. De Braziliaan speelde de voorbije jaren amper wedstrijden, moet zich nog verder aanpassen, maar straalt rust en voetballende kwaliteit uit. Zolang Roland Juhász in Brussel speelt, lijkt vooral Ondrej Mazuch de concurrentie van Samuel te moeten vrezen.

ï MIDDENVELD

Lukás Marecek toonde zich tijdens de voorbereiding een waardige vervanger van de op de Copa América toevende Lucas Biglia. De Argentijn staat nu voor een schouderoperatie en een paar maanden onbeschikbaarheid. Het nijpende tekort aan linksvoetige middenvelders is nog steeds niet verholpen. Kanu is de enige, maar hij zou geen te beste invloed hebben op de overige Brazilianen en daarom weg mogen. Chei-khou Kouyaté blijft het moeilijk hebben om te bevestigen en raakte bovendien geblesseerd. Sacha Kljestan miste de voorbereiding wegens de Copa América. Guillaume Gillet stond een tijd aan de kant met een voetblessure, maar hij lijkt zeker van zijn plaats. Zolang Vargas revalideert, stijgen de speelkansen van Fernando Canesin, al was het tijdens de voorbereiding vooral de 17-jarige Dennis Praet die fans en ploegmaats wist te bekoren. Praet scoort ook makkelijker dan Canesin, net als Gillet overigens.

ï AANVAL

Wie zal er voor de doelpunten zorgen als Romelu Lukaku er niet meer is? Het is de grootste zorg van trainer Ariël Jacobs én de kleedkamer. Een vertrek van de Rode Duivel lijkt het meest waarschijnlijk, maar op Dmitry Bulykin wordt niet gerekend, Dalibor Veselinovic valt door de mand en Tom De Sutter klautert weer maar eens uit het blessuredal. Sprak Matías Suárez in het verleden zijn voorkeur voor de positie achter de diepe spits uit, nu heeft hij zijn zinnen gezet op de door Mbark Boussoufa gelaten leemte op links. Suárez voelt zich niet altijd begrepen door Jacobs, maar een goed gesprek zou de plooien tussen beiden hebben gladgestreken, al verstommen de transfergeruchten rond de Argentijn niet. Op de rechterflank is van de weer geblesseerde (en ook al op een transfer zinspelende) Jonathan Legear geen spoor. Dat biedt perspectieven voor Reynaldo, zeker nu Molins nog lange tijd uit is.

ï CONCLUSIE

Het was lang onrustig bij de Brusselaars tijdens de voorbereiding. Het vertrouwen in de nieuwkomers was aanvankelijk niet groot, maar na een stevig onderhoud van manager Herman Van Holsbeeck met de staf volgde een prima prestatie tegen Benfica en sloeg de sfeer voorzichtig om. Maar de realiteit blijft: zonder Lukaku is het team onmondig en zonder zijn vertrek mist Anderlecht de financiële slagkracht om waardige versterking binnen te halen.

RSC ANDERLECHT

Adres: Theo Verbeecklaan 2, 1070 Brussel

Tel. : 02-522 15 39; fax 02-520 07 40

Internet: www.rsca.be

E-mail: secretariat@rsca.be

Voorzitter: Roger Vanden Stock

General Manager: Herman Van Holsbeeck

Secretaris-generaal: Philippe Collin

Stadion: Constant Vanden Stock, 28.063 plaatsen

Sponsors: BNP Paribas Fortis, Adidas, Belgacom, Coca-Cola, Quick, Electrabel, Buderus, Carlo et Fils, Bingoal en Truvo

Budget: 35 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 100

Totaal aantal interlands: 1.566

Speler met de meeste interlands: Paul Van Himst, 81

(1960-74, persoonlijk totaal: 81)

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier