Adres : Avenida de Balaidos s/n ES – 36210 Vigo

Tel. : 00 34 986 213230

Fax. : 00 34 986 292040

Internet : www.celtavigo.net

Europese palmares : geen

DE VEDETTE : ALEXANDER MOSTOVOI

De Russische middenvelder – geboren in Sint-Petersburg, maar als speler vooral actief bj Spartak Moskou – is inmiddels op Balaidos een stuk van de meubelen geworden. Hij werd zonet 35 jaar, maar voor de ploeg is hij nog altijd onmisbaar. Alexander Mostovoi belandde in 1996 in Noordwest-Spanje, en hij zou er niet meer weggaan. Zijn eerste ervaringen in het westen deed hij op bij Benfica. Maar zijn debuut in het Portugese kampioenschap verliep in mineur : in het seizoen 1992/93 nam hij aan slechts negen wedstrijden deel en scoorde hij één enkele keer. Daarna probeerde hij het in Frankrijk, meer bepaald bij eersteklasser Caen, waar hij evenmin vermocht te schitteren : vijftien wedstrijden en drie doelpunten in de campagne 1993/94. In de Elzas raakte hij stilaan weer op toerental : in het seizoen 1994/95 deed hij aan 29 wedstrijden mee en nam hij zes doelpunten voor zijn rekening, onvoldoende om de degradatie naar tweede klasse te vermijden. Mostovoi bracht evenwel geduld op, ging even mee in de vrije val maar hees wel zijn niveau op : 32 wedstrijden en negen doelpunten in 1995/96. Vervolgens ruilde hij het ene hemelsblauwe shirt voor het andere en verkaste naar Celta Vigo. In Spanje ontbolsterde hij helemaal. In zijn zeven seizoenen bij Celta nam hij – één seizoen uitgezonderd – aan meer dan dertig wedstrijden deel en was hij goed voor zes à tien goals. Mostovoi heeft natuurlijke klasse te koop. Blinkt hij vooral uit door zijn offensieve creativiteit, dan voelt hij zich niet te goed om in verdedigend opzicht een handje te helpen.

TACTIEK : TYPE-ELFTAL

In zijn eerste seizoen in Balaidos evenaarde de nieuwe coach MiguelAngelLotina met een vierde plaats het beste klassement uit de geschiedenis van de club, waarmee hij Celta voor het eerst kwalificeerde voor de Champions League. Toch werd hij bekritiseerd door een gedeelte van het publiek vanwege zijn conservatieve spelconcept, met een 4-5-1 en weinig ruimte voor frivoliteiten. Die kritieken verstomden naarmate werd aangetoond hoe efficiënt, zij het wat spektakelarm, dit systeem is.

Doelman Cavallero is de speler van Celta die in de vorige competitie het hoogste aantal minuten speelde. Hij beschikt over goede reflexen en is sterk in één-tegen-éénsituaties, maar durft al eens ongepast op wandel te gaan. Velasco is een polyvalente verdediger die doorgaans op rechts speelt. Daar kan hij de vrije baan geven aan zijn offensieve verzuchtingen. Centraal in de verdediging opereert Caceres overwegend als libero, maar hij kan ook als mandekker aan de slag. Is vlug, kiest goed positie, raapt de steken van zijn ploegmaats op. Hij wordt geflankeerd door Contreras, een Chileense international die van Sporting Lissabon overkomt. Op links vinden we de Braziliaan Silvinho terug, een zeer offensief ingestelde flankverdediger, die zijn verdedigend werk niet verzuimt. Wel moet hij de concurrentie aangaan met Juanfran, die stelselmatig progressie maakt. Als verdedigende middenvelder verzamelde PeterLuccin, een Franse international, vorig seizoen de kaarten : dertien gele en een rode. Naast hem speelt doorgaans JoséIgnacio of Giovanella. Edu, een Braziliaanse offensieve middenvelder, speelde vorig seizoen op rechts. Aan de andere kant staat de Argentijnse international GustavoLopez, berucht om zijn voorzetten met links. De Rus Mostovoi, inmiddels de 35 voorbij, dirigeert in het middenveld.

Het gewicht van de aanval rust op de schouders van de Serviër SavoMilosevic. De gewezen doelschutter van Partizan Belgrado, nu dertig jaar, verdedigde van 1995 tot 1998 de kleuren van Aston Villa. Nadien verhuisde hij voor twee seizoenen naar Zaragossa, om vervolgens de stap naar Italië te wagen. Bij Parma kwam hij evenwel weinig aan de bak. Zijn terugkeer naar Zaragossa liep met een sisser af, waarop hij zich opnieuw probeerde te lanceren bij Espanyol Barcelona. Daar kwam Milosevic uit op 12 doelpunten in 34 wedstrijden en hield aan die score een transfer naar Celta Vigo over. Daar verwijst hij de Braziliaan Catanha voorlopig naar de bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier