Sport/Voetbalmagazine graaft in de geschiedenis van het Belgisch voetbal op zoek naar een ‘vergeten’ elftal. Wat is er van de toenmalige elf geworden?

In het seizoen 1984/85 was de ambitie bij Cercle dezelfde als die van de jaren daarvoor: uit de degradatiezone blijven. En dat lukte ook, maar tot zijn eigen grote verbazing stond groen-zwart na het competitie-einde in de finale van de beker van België. Het had daarvoor achtereenvolgens Stade Leuven, Antwerp, Sint-Truiden, Racing Harelbeke en FC Seraing uitgeschakeld. In de finale wachtte SK Beveren.

De wedstrijd vond plaats op een snikhete zondagmiddag bij een temperatuur van 30 graden en vier dagen na de catastrofale Europacup 1-finale tussen Liverpool en Juventus op de Heizel. De Belgische bekerfinale moest bijgevolg in het Anderlechtse Astridpark gespeeld worden. Georges Leekens, toenmalig trainer van Cercle, vertelt: “Het Cercle dat ik in handen kreeg aan het begin van het seizoen was een ploeg zonder karakter. Inzet, discipline en collectiviteit eiste ik van mijn spelers en wie me daarin niet wou volgen, hoorde niet langer bij de groep. Tijdens de bekerfinale werden de vruchten geplukt van een jaar hard zwoegen. We hadden een zeer complementaire en hardwerkende ploeg. De spelers kenden hun beperkingen en wilden voor elkaar door het vuur gaan. Dat was de sterkte van dit Cercle met het gekende resultaat.”

Geert Broeckaert was alomtegenwoordig en Paul Courant deed de rest. Bij Cercle draaide toen alles rond de as Kooiman-Courant-Broeckaert en de opportuniteit van de Australische spits Edi Krncevic. Na 120 minuten eindigde de partij op 1-1. De strafschoppen moesten uitsluitsel brengen en Cercle won met 5-4. 58 jaar na de laatste bekerwinst mocht groen-zwart weer met het kleinood pronken.

Trainer Georges Leekens (59) was een beenharde verdediger die bij Houthalen, Dessel Sport, Crossing Schaarbeek, Club Brugge en SK Sint-Niklaas speelde. Zijn debuut als trainer was meteen een schot in de roos: tiende plaats in de competitie en winnaar van de beker van België met Cercle Brugge. Trainde daarna diverse clubs in binnen- en buitenland waaronder ook de Rode Duivels en Algerije. Huidig trainer van KV Kortrijk. Van beroep kinesist en woonachtig in Hertsberge-Oostkamp.

Doelman Franky Mestdagh is nu 52. Na Cercle speler-trainer bij SV Oostkamp en Maldegem. Was ook nog keeperstrainer bij Cercle Brugge. Nu is hij bankbediende en woont hij in Oostkamp.

Verdediger Rudy Poorteman (49) speelde ook nog bij KV Oostende, Zeemeeuw Zeebrugge en Koekelare en was trainer bij Goldstar Middelkerke. Werkt momenteel bij Electrabel en woont in Varsenare.

Filip Schepens (55) was een sobere centrale verdediger die door Cercle bij AS Oostende was weggeplukt. Leraar lichamelijke opvoeding. Hij woont nog steeds in Oostende.

De Nederlander Wim Kooiman (49) was een talentvolle en uiterst bekwame verdediger die nadien bij Anderlecht terechtkwam. Hij beëindigde zijn carrière bij Cercle. Was bediende bij zonneweringen Dulapa. Woont in Jabbeke en doet het momenteel rustig aan.

Jef Vanthournout (48). Middenvelder. Speelde nog een tijdje voor Handzame alvorens hulptrainer bij Cercle te worden. Momenteel is hij opvoeder in de Groene Poorte in Sint-Michiels en woont hij in Brugge.

Paul Sanders (52). Aanvaller. Eerst bij Racing Harelbeke en vervolgens bij Cercle. Hij heeft ook een broer, Koen, die bij Club Brugge en KV Mechelen speelde. Is nu bankbediende en woont in Jabbeke.

Geert Broeckaert (49) was een technisch begaafde en hardwerkende middenvelder die door Cercle bij AA Gent was weggekocht. Na zijn Cercleperiode speelde hij nog voor Moeskroen, waar hij trainer en hulptrainer werd. Werd één keer geselecteerd voor de Rode Duivels. Hij is de huidige assistent-trainer van Bergen en woont in Estampuis.

Paul Courant (60). Uiterst getalenteerde middenvelder en een van de sterkhouders van dit Cercle. Hij begon zijn carrière bij Racing Tienen, nadien bij FC Luik en FC Brugge. Dan naar Cercle. Beëindigde zijn actieve voetbalcarrière bij Union St-Gillis. Was ook nog manager bij Anderlecht en KV Mechelen. Nu spelersmakelaar. Hij woont in Brugge.

Kari Ukkonen (48). Uitstekende Finse middenvelder en international. Na Cercle speelde hij nog voor Lokeren, Anderlecht, Antwerp en Châteauroux. Nog steeds actief in de voetballerij als trainer in Finland, waar hij o.a. de Finse belofteploeg en TPS Turku onder zijn hoede had. Woont in de buurt van Helsinki.

Edi Krncevic (49). Aanvaller. Werd door Cercle ontdekt bij Dinamo Zagreb. Opportunistisch en steeds op de juiste plaats. Speelde nadien ook nog voor Anderlecht, Mulhouse, FC Luik, Eendracht Aalst, Charleroi en Gippsland Falcons. Was 35 keer Australisch international. Na zijn actieve voetbalcarrière was hij trainer in Australië bij Mel- bourne Croatia, South Mel-bourne, Marconi Fairfield en Carlton JC. Is nu voetbalmakelaar en woont in Sydney. Van beroep haarkapper.

André Raes (54). Razendsnelle aanvaller die eerst bij AA Gent speelde en daarna bij Cercle. Gewezen hardloper en sprinter over 400 meter. Zette zijn spelerscarrière verder bij Charleroi en Eendracht Aalst om nadien uit te wijken naar IJsland waar hij een cosmeticabedrijf uitbaatte. Ondertussen teruggekeerd naar eigen land om verder van het leven te genieten in Gent.

Frank Neve (46). Aanvaller. Be- eindigde zijn carrière bij SK Roeselare en was ook nog hulptrainer bij SK Gullegem. Nu vrachtwagenbestuurder bij een opslagbedrijf in Gullegem.

Kurt Soenens (42). Middenvelder die daarna ook nog bij Ingelmunster speelde, waar hij nog steeds woonachtig is. Bediende.

door danny goyvaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier