Cercle Brugge – Info

Cercle Brugge – Info

Nieuw logo, nieuwe identiteit

Het was wel opmerkelijk, de gedaanteverwisseling die Cercle Brugge vorig seizoen onder Dominik Thalhammer onderging. Groen-zwart groeide uit tot de beste pressingploeg van het land, tegenstanders vonden moeilijk een antwoord op het soms verpletterende spel van Cercle. Maar het kwam erop aan, zo wist de Oostenrijkse trainer toen al, dat spel verder te verfijnen, vooral ook omdat steeds meer ploegen zich aan de strategie probeerden aan te passen.

De hele voorbereiding van Cercle Brugge was dan ook daarop afgestemd. In iedere training zit het pressingelement en wordt geprobeerd dat te perfectioneren. Het is de nieuwe identiteit van groen-zwart. Thalhammer straalt een visie uit, zijn uitgangspunt was en blijft: het moet moeilijk zijn om tegen Cercle te spelen; je moet proberen de tegenstander stress te bezorgen. Door een heel duidelijke stijl te ontwikkelen: met pressing, met agressief voetbal, met risico’s en vooral ook met aanvallende accenten.

In die zin staat Cercle nu verder dan twaalf maanden geleden. Omdat Thalhammer vanaf dag één de ploeg op zijn kompas laat varen, en omdat de spelers zich door de resultaten van vorig seizoen goed voelen binnen dat systeem en er rotsvast in geloven. Cercle streeft naar continuïteit en stabiliteit en heeft voor 95 procent zijn kern kunnen behouden. Alleen het vertrek van Matondo zorgt voor een grote aderlating. De Welshe vleugelaanvaller, gehuurd van Schalke 04, maakte vorig seizoen negen doelpunten en lag door zijn opgeruimdheid uitstekend in de groep. Cercle wilde de optie lichten en drie miljoen euro aan Schalke betalen, maar het vond de salariseisen van de intussen naar Glasgow Rangers vertrokken Matondo veel te hoog. Ook met de steun van AS Monaco verliest de vereniging zijn eigenheid niet.

Cercle Brugge - Info

STERKE BASIS

Cercle Brugge hield zich tot dusver relatief rustig op de transfermarkt. Er is de komst van de Duitse vleugelaanvaller Kehrer, een jeugdinternational en dat duidt toch op talent. En er is de Japanse spits Ueda. In hoeverre zij meteen het elftal gaan versterken moet nog worden afgewacht. Net zoals het nog niet duidelijk is of de vijf jonge spelers van Monaco die nu met groen-zwart meetrainen de kern kunnen versterken of gewoon weer worden doorgestuurd.

Maar de grootste vooruitgang is dat er nu een basis staat, dat iedereen het voetbal waar Cercle voor staat onder de knie heeft. Spelers weten wat ze in welke situatie moeten doen. Daar wordt op gehamerd. Elke dag opnieuw. Het type-elftal lijkt grotendeels identiek aan dat van vorig seizoen. Alleen rond doelman Didillon hangen nog vraagtekens. De Fransman trainde de afgelopen weken mee met AS Monaco, niet onmogelijk lijkt het dat hij in het Prinsdom blijft. Maar met de Braziliaan Warleson, die eind vorig seizoen geregeld speelde, staat er een uitstekende vervanger klaar.

Cercle Brugge - Info

FRISSE IDENTITEIT

Zo begint Cercle Brugge met een nieuwe, frisse identiteit aan het seizoen. En met een nieuw logo dat aanvankelijk niet bij iedereen in de smaak viel maar model moet staan voor de vernieuwing. Grootse uitspraken zullen er voor deze vreemde competitie niet worden geformuleerd. Het gaat er gewoon om de ingeslagen weg verder te bewandelen. Dat moet leiden tot een seizoen zonder zorgen. Intussen wil Cercle de jeugd verder laten doorstromen. Met de hulp van AS Monaco. De kritiek die er aanvankelijk was op de samenwerking met de Monegaskische club is al lang verstomd. Omdat iedereen ziet dat De Vereniging er alleen maar beter van werd.

Cercle Brugge - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier