Cercle Brugge – Info

Streven naar stabiliteit

De afgelopen tien jaar was de vereniging met maar liefst zes technisch directeurs en vijf CEO’s niet echt een toonbeeld van continuïteit. Alleen voorzitter Vincent Goemaere, al sinds 2013 in de raad van bestuur, was de enige constante binnen dat tijdsbestek. In de vorige twee seizoenen kreeg hij gelijk met zijn keuze voor Bernd Storck en Yves Vanderhaeghe als redders van dienst. Want laat ons eerlijk zijn: de trainers die door AS Monaco (voor Laurent Guyot, Fabien Mercadal en Paul Clement) werden opgelegd, hadden niet voldoende kennis van de vereisten die de fysiek veeleisende Belgische competitie vraagt.

Kylian Hazard is wegens een gebrek aan beroepsernst nog altijd persona non grata.

Totaal nieuwe defensie

In het tussenseizoen verloor Cercle Brugge een pak kwaliteit, met de alweer vertrokken huurspelers Iké Ugbo (22, Chelsea, topschutter met 16 goals in 32 wedstrijden) en centrale verdediger David Bates (24, Hamburger SV). Bovendien keerden rechterflankspeler Giulian Biancone (21), de linksvoetige defensieve sterkhouder Strahinja Pavlovic (20), centrale verdediger Jean Marcelin (20) en het Nederlandse sprintwonder Anthony Musaba (20) terug naar het Prinsdom.

Cercle Brugge - Info

Vrij snel werd er 1 miljoen euro geïnvesteerd in de Noorse verdediger Jesper Daland (21), waarmee hij voor IK Start de duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis betekent. Natuurlijk geeft dat niet meteen garanties, zeker omdat de jeugdinternational pas begint aan zijn eerste buitenlandse avontuur. Sportief directeur Carlos Aviña moest creatief verder zoeken naar namen voor de totaal nieuwe defensie, die hij uiteindelijk vond met de huur van de linksvoetige Senna Miangue (24, Cagliari) en de Braziliaanse linksvoetige centrale verdediger David Sousa (20, Botafogo). Gestalterijke jongens met duelkracht, kwaliteiten waar ook jeugdproduct Arne Cassaert (20) tijdens de voorbereiding op trainingen en in wedstrijden mee uitpakte.

Cercle Brugge - Info

Verticaliteit

Ook diep voorin oogt de spoeling voorlopig dun, want enkel de onvoorspelbare maar heel opportunistische Kévin Denkey (20) bleef daar over. Olivier Deman en Dino Hotic infiltreren het liefst vanuit diens rug, terwijl de van Real Valladolid gehuurde Waldo Rubio (25) wordt aangekondigd als een linksbuiten. Hij kwam erbij omdat speelvogel Kylian Hazard (25) wegens een gebrek aan beroepsernst nog altijd persona non grata is, ondanks een overeenkomst tot 2023. Om voor eind augustus nog wat extra kwaliteit aan te brengen, wordt naar AS Monaco gekeken.

De speelwijze van Vanderhaeghe vraagt veel verticaliteit, om met constante infiltraties in de box voor gevaar en doelpunten te zorgen. Tijdens de voorbereiding werd daarom veel met data gewerkt en daar werd ook specifiek op getraind.

Sinds begin april is Ben Lambrecht de nieuwe ceo van Cercle Brugge. De oud-directeur van Coca-Cola hoopt op een rustig seizoen. Groen-zwart wil zo spoedig mogelijk in de middenmoot terechtkomen, maar wil, net als OH Leuven en K Beerschot VA vorig seizoen, de topclubs ook wat ambeteren en uitzicht houden op een plaatsje bij de eerste acht.

Cercle Brugge - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier