Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Cercle Brugge is het post-Glen De Boecktijdperk gestart met zes op vijftien: drie gelijke spelen, tegen Charleroi (1-1), Germinal Beerschot (0-0) en Lokeren (1-1); een zege in de Brugse derby (3-1); en een zware nederlaag bij Zulte Waregem (4-0). “Het zit goed bij ons”, zegt controlerende middenvelder Arnar Vidarsson. “Maar met een nieuwe trainer en vier nieuwe spelers vergt het natuurlijk wat tijd voor álles in zijn plooi valt. We zijn nog niet honderd procent op elkaar afgestemd. Waar we tijdens de week vooral aan werken, is op verschillende manieren druk leren zetten op onze tegenstander.”

Ondertussen krijgt de jeugd volop zijn kans en moet menige routinier geregeld vrede nemen met een plaats op de bank. De negentienjarige Portugese huurling Nuno Reis houdt zelfs aanvoerder Denis Viane uit de basis. “Denis sukkelde met zijn longen en Reis doet het op zijn plaats goed en blijft staan”, zegt Vidarsson. “Dat is de manier van werken van de coach en dan kan je in zo’n situatie verzeild raken, maar het zal ons alleen maar sterker maken. Daar zijn we allemaal van overtuigd, want dat is de manier van werken die we zelf verkiezen. Vorig seizoen, net voor Nieuwjaar, lieten we de technische staf weten dat de meeste spelers niet van roteren houden. In onze kern zitten veel types die van duidelijkheid houden en Bob Peeters zegt al van de eerste dag waar het op staat. Wie goed presteert, blijft staan; wie niet goed presteert, gaat eruit; wie goed traint en goed invalt, krijgt kansen. Dat ligt ons beter dan een rotatiesysteem. De coaching van de nieuwe trainer is heel direct, zijn boodschap bereikt ons niet twee weken later via omwegen, en de groep is volwassen genoeg om met kritiek om te kunnen.

“Hoorde of las je van een routinier die op de bank zit al íéts verkeerds? Neen. Niemand gaf zelfs nog maar een steekje tussen de regels. Het is een teken dat de trainer het volledig onder controle houdt. De buitenwereld plaatste voor het seizoen veel vraagtekens bij Cercle Brugge, maar bij ons is er geen onrust en geen twijfel. Des te beter als anderen aan ons twijfelen. Ik hoop dat ze blijven zeggen dat we een degradatiekandidaat zijn en dat het hier op niks trekt, want dat kan alleen maar tot onderschatting bij onze tegenstanders leiden.”

Na de wedstrijd tegen Lokeren gaf Bob Peeters aan dat zijn team wat extra scorend vermogen kan gebruiken en dat hij hoopt dat tegen de volgende speeldag Oleg Iachtchouk en Tony Sergeant wedstrijdfit zullen zijn. Tenslotte is Cercle Jelle Vossen kwijt. “Iachtchouk is top tien in België”, zegt Vidarsson. “Iedere ploeg zou zo’n speler missen, dus wij zitten zeker te wachten tot hij fit genoeg is om in de basis te staan. Want hij brengt ook rust in ons spel, kan de bal bijhouden en maakt zo goed als altijd de juiste keuzes. Hij is een supertroef die we nog niet konden uitspelen. Als ik zie wat we tot nu toe presteerden, ook Europees, en dat Iachtchouk en Tony nog niet meededen, dan kan ik alleen concluderen dat we niks te vrezen hebben.

“Onze oudere spelers zijn stuk voor stuk echte profs en de jongeren van Sporting Lissabon brengen iets bij. Er is nu evenveel talent en ervaring als vorig seizoen en in mijn ogen beschikken wij over evenveel kwaliteiten als Lokeren, Zulte Waregem, Kortrijk, Mechelen en nog een ploeg of drie à vier uit de brede middenmoot. We kunnen als dertiende eindigen, maar ook als zesde.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Iachtchouk is top tien in België. Iédere ploeg zou zo’n speler missen.

Arnar Vidarsson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier