Cercle Brugge

Jesper Daland Zijn investering van 1 miljoen euro waard. © belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN CARLOS AVIÑA TECHNISCH DIRECTEUR

‘Iedereen streeft natuurlijk altijd naar perfectie. Maar overall bekeken houd ik toch een positief gevoel over aan de transfers die we deden. De uitdaging was om een nieuwe verdediging neer te zetten, want we verloren in totaal maar liefst vijf pionnen daar. Het was de bedoeling hen te vervangen door multifunctionele nieuwkomers. Op basis van de statistieken stel ik vast dat we in dit compartiment toch snel een zekere stabiliteit kunnen voorleggen. We staan aan de top van het klassement inzake toegestane schoten op doel. De marktwaarde van Daland verdrievoudigde al. Utkus is veelbelovend, werd Litouws international en groeit. Sousa kende net als Popovic wat pech met blessures, maar zij bevestigen hun grote potentieel. Voor onze Braziliaan kreeg ik zelfs al een bod van een CL-deelnemer. Van Miangue hadden we meer verwacht, maar een gebrek aan vertrouwen speelde hem parten.

‘Ik ben er zeker van dat de toekomst gunstig zal zijn voor Matondo. Rubio kwam jammer genoeg toe zonder voorbereiding, zat met een fysieke achterstand maar is net als Millán iemand die voor goals en assists zorgt. Zij gaan onder de hoede van de nieuwe coach Dominik Thalhammer waardevol zijn. Hij heeft niet enkel de reputatie jonge spelers individueel beter te maken, bovendien pakt hij uit met een hoge pressing. Risicovol, maar wij willen vooral een dapper en agressief team zien dat fysiek één van de sterkste in Belgie zal zijn.’

Cercle Brugge

WAT WIJ ZEGGEN

Verkeerde inschattingen werden gemaakt na het in extremis veiligstellen van het behoud. Het vertrek van de meerwaardespelers Strahinja Pavlovic (20, door AS Monaco in januari 2020 voor 10 miljoen euro weggehaald bij FK Partizan Belgrado), Jean Marcelin (21, voor hetzelfde bedrag overgenomen van AJ Auxerre), Iké Ugbo (23, werd uiteindelijk voor 3,5 miljoen euro verkocht aan KRC Genk) liet net als het wegvallen van de solide verdediger David Bates, rechterflankspeler Giulian Biancone en tempoversneller Anthony Musaba diepe sporen na.

Voor Daland (21) werd 1 miljoen euro betaald. De Noorse verdediger blijkt zijn investering waard. Alle andere nieuwkomers werden gehuurd. Onder hen twee jongens uit het prinsdom met Utkus, die overtuigt, en Popovic, goed begonnen maar geblesseerd geraakt. Na een observatieperiode door de vorige technische staf ( Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel) werden ze opgepikt bij de beloften, maar ze werden pas definitief aan de A-kern van Cercle Brugge toegevoegd na een (inloop)stage. Miangue gaat al te vaak in de fout, Sousa is een fysiek krachtige verdediger, Matondo teert nog te veel op flitsen, Rubio en Millán toonden zich te weinig collectief denkend.

Sinds de overname door AS Monaco in 2017 wordt Cercle Brugge vooral gebruikt als opleidingsploeg. Alleen moet er – te vaak – tijdens de winterstop nog worden ingegrepen om de sportieve meubelen te redden, met als gevolg een dertiende, veertiende en zestiende plek in de vorige drie seizoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier