Cercle Brugge staat negende, met 19 punten uit 14 wedstrijden. In 2007 stond de vereniging na evenveel matchen derde met 25 punten. De prestaties zijn niet meer zo flitsend als vorig seizoen. Dat wil echter niet zeggen dat de groen-zwarte hype die toen ontstond, is uitgewerkt. Bij Cercle doet men er graag een schep bovenop als het over de toeschouwersaantallen gaat, maar ook de naakte cijfers (bijgehouden door sporteconoom Trudo Dejonghe) zijn positief.

Groen-zwart voert nog altijd acties om extra volk naar het stadion te lokken. Dat drijft de toeschouwersaantallen kunstmatig op, waardoor er zorgvuldig moet mee omgesprongen worden. Zo kregen volgens marketingverantwoordelijke Dries Slootmans tegen Dender 2.300 van de 9.577 toeschouwers een gunsttarief.

Het is belangrijk enkel conclusies te trekken uit cijfers waarbij een goede vergelijking met afgelopen seizoen mogelijk is. De thuismatch tegen Germinal Beerschot viel vorig jaar (speeldag zeven) ongeveer op hetzelfde moment als dit jaar (speeldag vijf) en geen van de twee keer was er een actie. Dit seizoen was er 7.918 man, tegenover 6.575 in 2007. Een stijging met 20,4 %. Tegenover 2006 bedroeg de stijging 95,5 %. Toen lokte die match (speeldag 15) 4.050 mensen.

Tegen Zulte Waregem (dit jaar op speeldag elf) waren er ook geen acties. Er kwam 8.158 man. Dat is 59,8 % meer dan vorig seizoen, toen op speeldag twee die match 5.106 mensen lokte en toen nog niet duidelijk was dat Cercle een revelatie zou worden.

Het voorlopige laagterecord was er dit seizoen tegen Bergen: 7.154. Maar dat is nog altijd meer dan bij om het even welke thuismatch van Westerlo dit seizoen, dat de revelatierol nu overnam. Het hoogterecord daar is voorlopig: 7.000 man, tegen Gent.

“In veel andere Belgische stadions zou je met onze huidige toeschouwersaantallen telkens een zo goed als vol huis hebben”, zegt Mark Tanghe, hoofd van de commerciële cel bij Cercle. “Wij zitten gewoon met een perceptieprobleem.” In het grote Jan Breydelstadion staan de camera’s gericht op de oosttribune, die vaak grotendeels leeg blijft.

Het meest positieve is dat Cercle het succes van vorig seizoen en de toen gevoerde acties kon omzetten in geld dat nu al in het laatje zit. Er zijn op dit moment quasi 6.300 abonnementen. Dat is 44,8 % meer dan in december 2007 (4.350) en 71,9 % meer dan op het eind van het seizoen 2006/07 (3.666). Bij een match als die tegen Germinal Beerschot was de verhouding tussen het aantal abonnees en het aantal mensen met een los ticket: 80-20. De gegroeide aanhang die naar het stadion komt, en de bijhorende winst zitten vastgeklikt.

KRISTOF DE RYCK