Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Afgelopen weekend was Bwalya Kalusha (46) in Brugge. De Zambiaan voetbalde eind de jaren tachtig drie en een half seizoen voor Cercle, won in die tijd na onder meer een hattrick tegen Italië op de Olympische Spelen van 1988 in Seoel de Afrikaanse Gouden Bal en vertrok daarna naar PSV Eindhoven. Momenteel is hij bondsvoorzitter van Zambia en ambassadeur van het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Vrijdag werd Kalusha in het bondsgebouw ontvangen door Jean-Marie Philips, secretaris-generaal van de KBVB, zaterdagochtend kreeg hij met vrouw en twee dochters een rondleiding in het historisch centrum van Brugge, daarna tafelde hij met Michel D’Hooghe, was er een reünie met oud-Cercleploegmaats en volgde hij de thuiswedstrijd tegen Westerlo.

Sinds twee weken lopen bij Cercle drie landgenoten van Kalusha stage. Zij zijn afkomstig van K-Stars, een jong team dat in de Zambiaanse tweede klasse uitkomt en de exponent is van een jeugdopleidingsproject van Kalusha in de hoofdstad Lusaka. “Zij blijven nog een week”, zegt Yvan Vandamme, managing director van Cercle Brugge. “Het zijn jongens van de geboortejaren 1994, 1993 en 1992 die een behoorlijk niveau halen maar die om in aanmerking te komen voor een overgang nog veel progressie moeten maken. Het is niet uitgesloten dat er in oktober of november, alleszins na het einde van de Zambiaanse competitie in september, één, mogelijks twee voor een iets langere periode terugkeren. Kalusha is gekomen op onze uitnodiging, blijkbaar paste afgelopen weekend net in zijn drukke agenda. Er is natuurlijk ook een stuk geschiedenis en sentiment mee gemoeid.”

Of Zambia een nieuw rekruteringsgebied wordt voor Cercle Brugge zal de komende jaren moeten blijken. In het buurland Zimbabwe haalde het bij The Highlanders FC in Bulawayo al drie spelers van wie Honour Gombami en Vuza Nyoni doorbraken. Cercle werkt ook samen met de Engelse eersteklasser Blackburn Rovers, met Brad Friedel’s Premier Soccer Academy in Cleveland (Ohio) en met de Portugese topclub Sporting Clube de Portugal.

“Met Blackburn Rovers is er af en toe nog wel wat contact, vorige week nog kreeg ik een e-mail van de club, maar de samenwerking staat momenteel toch op een heel laag pitje”, zegt Yvan Vandamme. “De Brad Friedl Academy verkeert dan weer in moeilijkheden. Door de economische crisis moest het residentiële gedeelte al gesloten worden. Maar met Sporting zijn de contacten wel heel levendig. Onlangs nog waren we in Lissabon en er zijn een paar concrete dossiers om spelers van achttien of negentien jaar naar hier te halen. Glen De Boeck koos er enkele talenten die in aanmerking kunnen komen voor volgend seizoen.

“In de krokusvakantie was Jonas Buyse ( 18-jarige middenvelder uit de A-kern, nvdr) er een week op stage in hun academie en er zullen nog andere jongens volgen. Ze kunnen er trainen en worden er geëvalueerd in een op en top professionele omgeving. Nadien krijgen wij er een verslag van.”

Sporting Clube de Portugal, ex-werkgever van Filip De Wilde en Mbo Mpenza, is een Portugese topclub die in 2005 de finale van de UEFA Cup speelde en bekendstaat voor zijn opleidingscentrum. Onder meer Cristiano Ronaldo, Nani, Ricardo Quaresma, João Moutinho, Simão en Luis Figo werden er gevormd. Volgens de web-site van de FIFA behoort de Academia Sporting tot de top drie van Europa. S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Glen De Boeck koos in Lissabon enkele talenten voor volgend seizoen.’

Yvan Vandamme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier