Na 0 op 30 en 6 punten achterstand op Beerschot in play-off 3 onder Foeke Booy, won Cercle Brugge onder Lorenzo Staelens drie keer op rij en plaatste zich zo alsnog voor de eindronde. Sportief adviseur Sven Jaecques licht de ommekeer toe.

Waarom werd Foeke Booy na de eerste speeldag in play-off 3 ontslagen? Sven Jaecques: “Dat was een beslissing van de raad van bestuur. Wie voor en wie tegen was, is interne keuken. Maar zodra het besluit genomen was, schaarde iedereen zich erachter. Ik zal het bij de officiële mededeling houden: ondanks het feit dat we aangenaam samenwerkten en een aantal dingen goed neerzetten, zijn we tot de conclusie gekomen dat er geen punten waren. Terwijl hij in november was aangetrokken om ons te redden.”

Waarom gebeurde het niet vroeger?

“Er zijn argumenten voor en tegen, maar ik denk dat zulke beslissingen op Cercle lang duren als we zien dat iemand zijn best doet en hard werkt. Zowel met Foeke Booy als met Bob Peeters was dat het geval. Dan probeer je zo veel mogelijk oplossingen aan te bieden om het tij te keren met de werking die er is.”

Wat adviseerde jij de raad van bestuur?

“Ik maak wekelijks analyses, adviseer Yvan Vandamme (managing director en lid van de raad van bestuur, nvdr) week na week en die analyses worden altijd besproken op de tweewekelijkse raad van bestuur. Dat was nu niet anders.”

Besprak je die analyses met Foeke Booy?

“Er was constant overleg over alles. Een paar weken voor zijn ontslag bedankte hij mij daar nog voor. Hij zei toen dat hij het nog maar op weinig plaatsen meegemaakt had dat mensen hem zo open en eerlijk durfden te zeggen wat op hun lever ligt en waar ze het niet eens mee zijn. Dat geeft mij toch een rustiger gevoel dan na het ontslag van Bob. Ik ben pas op 1 juli in deze functie begonnen en was op dat moment nog wat aan het zoeken naar hoe je dat allemaal juist doet. Met Foeke is er een veel uitgebreider contact geweest over alles op en rond het sportieve vlak.”

Waarover ging dat?

“Over alles, ook over de opstelling, prestaties, collectief en individueel, mogelijkheden, de keuze voor spelers,… Over dingen die wij zagen, over dingen die wij hoorden, over dingen die niet lukten. Maar altijd: wij geven onze mening, maar jij bent coach en beslist. Ook met Lorenzo doen wij dat en in de toekomst zullen we dat blijven doen.”

Hoe stond de groep tegenover Foeke Booy?

“Mocht je de 25 kernspelers vragen naar hun voorkeurstrainer van dit seizoen, dan zullen de drie namen voorkomen. Dat daar een grote variatie in zit, heeft te maken met voetbalvisie, met spelsystemen en met persoonlijk respect.”

Wist je dat Lorenzo Staelens het anders zou aanpakken?

“Dat weet je sowieso, want gewoon al qua stijl zijn het twee verschillende types van coaches. Zet ze achter een microfoon en je hoort al het verschil. De ene is een verbaal sterke Nederlander die graag met statements en oneliners naar buiten komt en dat ook heel overtuigend kan. De andere is een nuchtere Belg die het zegt zoals het is en het liefst niet meer zegt dan nodig is. Foeke heeft iets meer uitstraling en probeert daar gebruik van te maken, met een wat norser uiterlijk ook. Terwijl Lorenzo meer is: ik ben wie ik ben, botst het dan botst het, en klikt het, zoveel te beter.”

Wist je dat hij andere tactische accenten zou leggen en andere spelerskeuzes zou maken?

“Je weet hoe hij over voetbal denkt en je doet zoiets niet zonder erover te praten, maar het zou te gemakkelijk zijn om nu te zeggen: we wisten wat Lorenzo ging veranderen en dat het ging lukken. Mocht ik nu kunnen definiëren waarom het nu wel lukt, dan zouden we ons met zekerheid redden en nooit nog in die situatie komen. Intern vormden we ons daar wel een mening over en die nemen we mee naar de toekomst om te proberen de juiste beslissingen te nemen. Maar missen zullen we sowieso nog doen. Ook nu waren al onze beslissingen trouwens heel goed voorbereid en overwogen, om de grootste kans op slagen te maken, maar op het resultaat is in voetbal moeilijk vat te krijgen.”

Wat moet er bij Cercle qua visie en qua structuur veranderen om de vereniging op dit niveau beter te stabiliseren?

“Drie items zijn heel belangrijk om mee te nemen naar volgend seizoen. 1. De samenstelling van de staf: een team creëren waar alles in zit om bij alle spelers het maximum naar boven te kunnen halen. Achteraf bekeken beschikten we misschien wel over kwaliteitsvolle mensen, maar niet altijd op de juiste plaats of in de juiste combinatie. Meer zal ik daar niet over zeggen. 2. De samenstelling van de kern: evenwicht qua kwaliteiten en posities is belangrijk, maar evenwicht qua leeftijd en leiderschap is minstens even belangrijk. 3. Om vooruit te kunnen gaan, moet het nemen van beslissingen in de vereniging op een andere manier en op een snellere wijze kunnen gebeuren.”

Is de bereidheid om dat te veranderen aanwezig?

“Het is mogelijk en het moet gebeuren. Het doel moet en zal zijn om de mensen met kwaliteit bij ons te houden en aan te vullen met nog meer kwaliteitsvolle krachten op alle vlakken van de vereniging, alles uiteraard binnen de financiële mogelijkheden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hiermee niet akkoord zou gaan.”

Moet de vzw omgevormd worden tot een vennootschap met een aandelenstructuur?

“Als je onze vereniging bekijkt, denk ik dat we meer zullen moeten evolueren naar het model van Genk dan naar dat van Club Brugge. Bij Club is de volledige nv eigendom van één persoon. Bij Genk is er alleen voor het sportieve een nv. Jeugd en community zitten er nog in de vzw en die vzw is vertegenwoordigd in het bedrijf. In die structuur kan een club nooit overgenomen worden door één persoon. In elk geval: om te kunnen overleven, zullen we een bedrijf moeten worden en onszelf beter moeten verkopen om meer middelen te genereren.”

Hoeveel van de de voorbije jaren opgebouwde sportieve structuur en organisatie zal er in geval van degradatie afgebouwd moeten worden?

“Dan zal het de bedoeling zijn om meteen weer te promoveren, via de eindronde maar het liefst via de kampioenstitel, en met dat doel zal de ploeg ingevuld en omkaderd worden. De middelen zullen niet dezelfde zijn, qua omkadering, loonmassa en aantal spelers zullen we iets moeten inleveren, maar zo groot zal het verschil in vergelijking met nu het eerste jaar niet zijn.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Om te kunnen overleven, zullen we een bedrijf moeten worden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content