Zaterdag werden de trainingen bij Cercle hervat met een dozijn spelers die vanuit de eigen opleiding doorstroomden en slechts één onmiddellijk inzetbare inkomende transfer: verdedigende middenvelder Thibaut Van Acker (21) van Club Brugge. Eén spits is tot donderdag op proef: Junior Kabananga (24), ex-Anderlecht. Met een andere, Gael Etock (volgende week 20), hoopt Cercle zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Hij is een Kameroener uit de A-kern van Sporting Lissabon die vijf jaar in de jeugdopleiding van FC Barcelona zat. En er is ook een jonge Portugese linksback op komst. “Dat danken we aan de samenwerking met Sporting, de contacten en het positieve imago dat we de voorbije jaren in Portugal opbouwden”, zegt technisch adviseur Sven Jaecques. “Alleen daardoor kunnen wij iemand als Etock naar hier halen.

Wij kennen hem en hij kent ons via William, Neto en Reis.” William Carvalho start het seizoen bij Sporting. “Misschien komt hij nog vrij, dan zullen we zien of er hier nog plaats is voor hem. Afhankelijk van de evaluatie van de kern en van ons budget, is het mogelijk dat er in juli of augustus nog een, twee of drie spelers bij gehaald zullen worden.”

Op sportief vlak werd de omkadering van de U19 en de beloften (de postformatie) naar het voorbeeld van het eerste elftal nog verder uitgebreid met een overkoepelende hoofdtrainer, Denis Viane, en met een eigen keeperstrainer, Danny Vandevelde. In de technische staf van het eerste elftal zijn drie van de vier assistenten van Lorenzo Staelens nieuw: Arnar Vidarsson, Bart Van Lancker en Eric Deleu (keeperstrainer).

Intussen nodigde de nieuwe voorzitter van Sporting Lissabon Cercle uit om de samenwerking te bespreken. Ook praat Cercle over een mogelijke samenwerking met AS Monaco, de ambitieuze Franse eersteklasser waar met Filips Dhondt een ex-werknemer van de vereniging algemeen directeur is. “Yvan en ik zijn er geweest en voerden een verkennend gesprek met Filips en met sportief directeur Vadim Vasilyev“, zegt Jaecques. “Dat verliep constructief, maar er staat niets op papier en er is ook nog geen voorstel uitgewerkt. We zitten in een fase van: wie zijn we, wat kunnen we elkaar bieden en wat zijn momenteel de mogelijkheden? Want net zoals met Sporting zien we ook een samenwerking met Monaco niet als plat opportunisme en platte commercie. We willen er onze identiteit in doortrekken en tot een relatie komen waarin ook zij zich goed voelen. Voor ons is het als vereniging met weinig geld een creatieve manier om ons te profileren en om oplossingen te zoeken, maar het moet wel binnen onze visie gebeuren. Dat betekent ook dat we voor alle betrokken partijen een meerwaarde beogen.”

Met Sporting is dat tot nu toe vooral geweest: talenten als laatste stap in de postformatie laten evolueren bij een fatsoenlijke Belgische eersteklasser in een competitie die door steeds meer internationale scouts bekeken wordt. “Sinds we in Monaco zijn geweest, is er bijna elke dag op verschillende niveaus contact”, besluit Jaecques. “We bekijken of er op relatief korte termijn iets concreets mogelijk is.”

Voor de grootste verandering werd op een bijzondere algemene vergadering van de vzw de aanzet gegeven: de omschakeling naar een commerciële vennootschap. “We kregen groen licht om verder te gaan met dat proces”, zegt managing director Yvan Vandamme. “Op de statutaire algemene vergadering van eind oktober hopen we alles te kunnen beslissen om de commerciële vennootschap te gaan oprichten.”

Ook van de uitbouw van de commerciële dienst wordt werk gemaakt. Die bestond uit maar één man, Dries Slootmans, en die vertrok onlangs naar BC Oostende. Voor de aanwerving van een commercieel manager die het hele commerciële beleid mee uitstippelt en uitvoert, lopen de selectieprocedures nog. Maar intussen trad Bernt Evens al in dienst als accountmanager. “Hij zal de relaties en contacten met de commerciële partners verzorgen en activeren,” zegt Vandamme, “en ook nieuwe commerciële partners aanbrengen.” ?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“We zien een mogelijke samenwerking met Monaco niet als platte commercie.” Sven Jaecques

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier