In een reactie op het artikel ‘Cercle roomt jeugdopleiding Roeselare af’ lieten managing director Yvan Vandamme en jeugdverantwoordelijke Sven Jaecques ons weten dat ze de inhoud van het stukje grotendeels kunnen onderschrijven, maar erg ontgoocheld zijn over “de eenzijdige benadering waarin KSV Roeselare Cercle Brugge andermaal viseert”.

Ze benadrukken dat het niet om in de dertig spelers gaat die de overstap zullen maken. “De juiste cijfers zijn: elf tussen U11 en U16, van wie er zich drie zelf aanboden, en vijf bij de onderbouw. Na gelijkaardige aantijgingen antwoordden wij Roeselare al schriftelijk op 27.11.2009 en zonden toen een kopie aan KBVB, Pro League en VFV. Om nieuwe aantijgingen de kop in te drukken, stuurden wij nadien ook nog een e-mail, maar alweer zonder reactie.” Cercle zegt dat het al meermaals vroeg om eens met alle clubs van eerste en tweede samen te zitten om wat jeugdbeleid betreft eindelijk eens wat lijnen uit te zetten en dat het ook al een voorzichtige poging ondernam om maandelijkse bijeenkomsten te organiseren met zij die met elitejeugd spelen. “Maar tot onze grote ergernis stellen we vast dat deze vragen weinig aan bod komen of heel snel afgeblokt worden. Sinds Nieuwjaar kon er op jeugdniveau zelfs geen enkele vergadering plaatsvinden omdat de Pro League op het niveau van de eerste elftallen nog geen consensus kon bereiken.”

Met een “gigantische buur” als Club en heel wat andere eerste- en tweedeklassers rond zich is het ook voor Cercle niet makkelijk om kwaliteitsvolle spelers te rekruteren, luidt het. “En als het lukt, is het nog moeilijker om ze te houden. Helaas zijn de resultaten van het eerste elftal bepalend. Onze vereniging weet wat het is om tegen de degradatie te vechten en beseft dat ze er niet vrij van is om daar mogelijks in een nabije toekomst nog eens mee geconfronteerd te worden. Enkele jaren geleden besloten we geen energie meer te steken in spelers die ons willen verlaten, maar des te meer in het sterker maken van ons product: een opleiding met kans op doorstroming. Het kan toeval zijn, maar sindsdien verliezen we minder talenten én ontluiken er een aantal bij het eerste elftal.”

Cercle onderstreept tot slot dat het absoluut wil meewerken aan een globale oplossing. “Grotere clubs beconcurreren elkaar steeds ‘agressiever’. Spelers van zestien en zelfs jonger worden absurde bedragen geboden. Hopelijk kunnen deze artikels ervoor zorgen dat we toch eens op een constructieve manier met alle partijen gaan samen zitten.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Grotere clubs beconcurreren elkaar steeds agressiever.”

Yvan Vandamme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier