In de dertig jeugdspelers verhuizen in het tussenseizoen van SV Roeselare naar Cercle Brugge. Jeugdcoördinator Tom Colpaert wil er geen ruzie over maken, maar het verschijnsel in het algemeen belang weleens opentrekken en het op een constructieve manier aankaarten. “Ten eerste: het gebeurt constant, overál, want het transfersysteem laat het toe”, zegt hij. “Elke jeugdspeler kan elk jaar vrij van club veranderen. In Wallonië moet er wel ook een opleidingsvergoeding betaald worden voor de overgang van spelers die geen contract worden aangeboden. Ik vraag me af: zouden we dat ook niet beter in Vlaanderen invoeren?”

Het systeem laat het toe en het gebeurt overal, maar in de dertig jeugdspelers die van de ene naar de andere club trekken, is wel heel extreem. “Het betekent dat onze rekrutering en onze opleiding goed zijn. Maar als het ergens slecht gaat met de eerste ploeg zitten andere clubs te azen op hun jeugd. Vorig seizoen werd Moeskroen geplunderd, nu is het blijkbaar onze beurt – vooral maar niet alleen door Cercle. De mensen die vertrekken, zeggen mij dat het is omdat het nog niet zeker is dat onze jeugdploegen ook volgend seizoen bij de elitejeugd ingedeeld zullen worden.

“Dat komt omdat de profliga, die de elitejeugdkampioenschappen organiseert, er intern zelfs nog niet uitgeraakt is hoe de Jupiler Pro League er dan zal uitzien; én omdat ze niet overeenkomt met de bond, die verantwoordelijk is voor de nationale jeugdkampioenschappen. Sinds die discussies is het precies alsof de jeugd niet meer bestaat. Dat is de essentie van het probleem. We wachten op een signaal van bond en profliga, want: moeten we jeugdopleidingen niet een beetje herwaarderen?

“Nu is het voor de ouders elk jaar shoppen. Nergens moeten ze dat beter merken dan op de dienst ontslagen en aansluitingen van de bond. Over de kwaliteit van de opleiding gaat het niet: die is hier nog altijd minstens even goed als de voorbije jaren in eerste en ons jeugdcomplex is ook nog altijd top vijf in België. Maar ouders zijn heel prestatiegericht en kijken alleen naar de wedstrijden, terwijl een voetballer veel meer tijd doorbrengt op het trainingsveld dan op het wedstrijdveld. Stel dat volgend seizoen Cercle, Kortrijk of Zulte Waregem onderaan bengelt, dan krijg je daar hetzelfde fenomeen.

“We proberen nu de plaatsen van de vertrekkers in te vullen met jongens uit lagere reeksen van wie we denken dat er met een betere begeleiding nog rek op zit, maar dat is verre van ideaal. Om de doorstroming naar de eerste ploeg te bevorderen, is het belangrijk om spelers op lange termijn volgens een bepaalde visie te kunnen vormen. Nu is de tijd daarvoor vaak te kort. Conclusie: elk jaar zo’n groot verloop van jeugdspelers in ons land is niet goed voor de opleiding.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“We wachten op een signaal van de bond en de profliga.” Tom Colpaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier