Met slechts één punt uit de eerste vier wedstrijden was het op de vijfde speeldag thuis tegen Lierse tijd om eens te winnen, maar net dan leverde Cercle Brugge zijn zwakste prestatie van het seizoen: 0-3, de derde thuisnederlaag op drie. Met 1 op 15 staat het met Waasland-Beveren gedeeld laatste – met van de twee het slechtste doelsaldo, dus staat het eigenlijk allerlaatste. Zaterdag is het Waasland-Beveren tegen Cercle Brugge.

Het was ook de week waarin bleek dat Igor Vetokele niet te houden was. “We zaten nog eens samen om te proberen hem alsnog langer aan ons te binden, maar tevergeefs”, zegt managing director Yvan Vandamme. “Al van in mei waren we bezig met te proberen zijn contract open te breken, maar wat wij voorstelden en wat hij vroeg, lagen ver uit elkaar. Intussen zat hij met zijn hoofd niet meer bij Cercle, omdat hij enorm gecharmeerd was van het financiële en sportieve project van FC Kopenhagen: vijf keer meer kunnen verdienen, Europa League, misschien zelfs Champions League kunnen spelen, daar kunnen werken met een trainer als Ariël Jacobs, die hem kent en van wie hij weet dat hij hem het vertrouwen zal geven. Ik begrijp dat ook wel een beetje, het is menselijk. Hij en zijn entourage wilden die stap absoluut zetten. Zo kwamen wij met een speler die niet wil bijtekenen en van wie het einde van zijn contract nadert in een situatie terecht waarin we niet anders konden dan meewerken aan een transfer.”

Vetokele kwam vorig seizoen eind augustus van de beloften van AA Gent over en tekende toen een contract tot in 2013 (met een optie voor een extra jaar). Hij scoorde zes keer in de competitie en twee keer in play-off 2 en moest dit seizoen verder doorgroeien en van nog groter belang worden voor Cercle. FC Kopenhagen mandateerde Axel Smeets om in Brugge over een transfer te onderhandelen en namens Vetokele leidde Stijn Haeldermans de gesprekken. De transfersom zou volgens Het Nieuwsblad rond de 1,2 miljoen euro bedragen, waarvan Cercle en AA Gent ongeveer elk een derde zouden ontvangen. Maar volgens Vandamme zijn die cijfers niet correct.

Ter vervanging van Igor Vetokele (20) krijgt Cercle van Club tot het einde van het seizoen Mushaga Bakenga (20) ter beschikking gesteld, de Noorse spits met Congolese roots die in januari van Rosenborg overkwam. Cercle zou hem van Club wel niet mogen opstellen in de wedstrijden tegen Club. Maar is dat wettelijk? “Vorig jaar is binnen de profliga een voorstel van Pierre François goedgekeurd dat dit tussen clubs afgesproken mag worden,” zegt Vandamme, “maar binnenkort is het weer een van de agendapunten van de raad van bestuur van de profliga omdat er inderdaad kritiek is vanuit het Nationaal Paritair Comité voor de Sport dat het een beperking inhoudt van het recht op arbeid.” Cercle informeerde ook naar Reynaldo. “Maar hij verkiest bij Anderlecht niet te spelen met een goed contract boven bij Cercle wel te spelen aan mindere voorwaarden.”

Ook Rudy genoot belangstelling van FC Kopenhagen. “Maar die zaak is in de koelkast gestopt”, zegt Vandamme. Eerder werd de Portugees in München medisch afgekeurd voor een transfer naar het Russische Vladikavkaz, maar Cercle maakt zich daarover geen zorgen. “Ik ga zijn medisch dossier niet op tafel leggen,” zegt Vandamme, “maar het feit dat hij bij ons al meteen weer meedoet, betekent dat je de resultaten van die medische tests toch een beetje moet relativeren. Aan iedere speler is altijd wel iets te vinden, zo zijn er veel die bijvoorbeeld heel hun carrière met een kraakbeenletsel spelen. Het gaat bij hem om iets dat we al wisten van toen hij bij ons kwam en dat geen hypotheek legt op een eventuele volgende transfer.”

Problemen kent Cercle momenteel in elke linie. Zo vraagt Bob Peeters al wekenlang om een extra centrale verdediger. De voorbije twee wedstrijden zette hij Anthony Portier op de bank en trok hij Arnar Vidarsson, zijn verdedigende middenvelder, naar achteren. Maar toch slikte Cercle telkens drie doelpunten. “De trainer zette wat druk omdat hij vreesde dat Grégory Mertens nog lang out zou zijn,” zegt Vandamme, “maar zijn blessure evolueerde intussen positief: vrijdag speelde hij al met de beloften en zaterdag zat hij al op de bank.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Vetokele kan bij Kopenhagen vijf keer meer verdienen.” Yvan Vandamme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier