Met een klinkende 5-1-overwinning tegen STVV huppelde Cercle afgelopen weekend voort door de competitie. Groen-zwart bleef nu al zes matchen ongeslagen en staat nog altijd binnen de top vijf. Toen assistent Ronny Desmedt enkele weken geleden hielp om een portret te schetsen van Glen De Boeck, besloot hij met een open vraag. De hulptrainer voelt nu al dat de van ambitie en professionaliteit bulkende hoofdtrainer straks aan het huidige succes een vervolg zal willen breien door volgende stappen te zetten. “In hoeverre zal de vereniging daarin willen en kunnen meegaan ?”

Voorzitter Frans Schotte heeft zijn antwoord klaar : “Wij wisten dat we zo iemand aantrokken, maar we deden dat net omdat we in staat wilden zijn om vooruit te gaan. Vorig seizoen stelden we dat we elk jaar tien procent wilden groeien, niet alleen op het sportieve vlak, ook op het financiële, commerciële … Die plannen moeten bijgestuurd worden. De stap van tien procent per jaar moet groter worden. Enkele punten meer halen, dat staat er nu blijkbaar niet meer in. We hopen dit vol te houden en heel wat punten meer te halen. We voorzien ook een verhoging van ons budget. Dat zal volgend jaar van 3,5 naar 4,5 à 5 miljoen euro moeten stijgen. We haalden er voor komend seizoen al een aantal sponsors bij en enkele bestaande contracten verlengden we al tegen een groter bedrag. Dat lukt nu natuurlijk allemaal makkelijker.

“Op bestuurlijk vlak dringt een betere organisatie zich op. Door de aandacht die we krijgen, mogen we steeds minder fouten maken en moeten we elkaar beschermen door de taken nog beter te verdelen, meer vrijwilligers binnen te halen en eventueel meer mensen in dienst te nemen. Maar een grote fabriek maken we er niet van.”

Ondertussen woedt de stadiondiscussie voort. Het stadsbestuur wimpelde in het verleden een door Club gevraagde uitbreiding van het huidige stadion van 27.000 naar 40.000 zitjes altijd af wegens “onhaalbaar”, maar komt nu met een studie op de proppen waarin staat dat het wél mogelijk zou zijn. Dat zou de plannen van blauw-zwart over een verhuis naar Loppem overbodig kunnen maken. Cercle maakt het allemaal niet veel uit, aldus Schotte, zolang twee basisvoorwaarden vervuld zijn. “Eén : we moeten een stadion hebben. Twee : we moeten in Brugge spelen.”

“Als Club vertrekt uit Brugge vragen wij zeer duidelijk aan de overheid : voorzie voor ons een stadion in Brugge. Als we er dan een krijgen met 15.000 plaatsen, zullen we daar heel blij mee zijn. Als Club er in Brugge een krijgt met 40.000 zitjes, zullen we proberen ons daarin ook goed te voelen en er met plezier te spelen. Dat het dan nog killer zou worden nemen we er dan maar bij. Nu krijgen wij het stadion voor een kwart à een derde gevuld. In dat geval zal de uitdaging zijn om dat percentage ook in het vernieuwde stadion te halen.”

“Ik hoop in ieder geval dat deze polemiek niet te lang meer duurt, want het veroorzaakt polarisatie. Er zou best zo snel mogelijk duidelijkheid komen – en dan moet iedereen er maar mee leven.”

KRISTOF DE RYCK