Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Cercle Brugge en Glen De Boeck staan dicht bij een nieuwe overeenkomst. “Er was binnen de raad van bestuur al langer een consensus om te streven naar verlenging van zijn contract”, zegt voorzitter Frans Schotte. “Maar dat was geen prioriteit omdat het nog loopt tot in juni 2011. Ondertussen werkten we rustig voort en nu is een akkoord nakend.”

De Boeck is bij Cercle aan zijn derde jaar bezig. In het eerste eindigde het als vierde, in het tweede als negende en nu staat het dertiende met slechts vier punten meer dan de laatstgeklasseerde. “De resultaten vallen tegen”, zegt Schotte. “Onze ambities liggen hoger. Maar die vierde plaats was eenmalig, dat is niet houdbaar. Toen zat ook alles mee. Nu zit het tegen. Als met Gombami, Sergeant, Vossen en Cornelis quasi vier van de elf basisspelers op hetzelfde moment voor geruime tijd geblesseerd zijn, beschikken wij niet over de mogelijkheden om dat meteen probleemloos op te vangen.

“Natuurlijk willen we zo hoog mogelijk eindigen, maar even belangrijk is de jeugdopleiding, het niveau van de beloften en de doorstroming naar de eerste ploeg. Het is een beleid dat we samen met Glen uitstippelden en waarvan we binnen twee à drie jaar optimale resultaten hopen te zien. Nu al krijgen we signalen dat we lijken te zullen slagen in onze opzet. Jo Coppens speelde tot nu toe vijftien competitiewedstrijden, Lucas Van Eenoo stond zondag in de basis, Wang Yang en Olivier Claessens vielen al in en er zijn er nog in aantocht. We zijn ervan overtuigd dat we goed aan het werken zijn op lange termijn. Wat puntenaantal betreft, staan we op dit moment niet in de eerste kolom, maar als het gaat over financiële gezondheid, aantal toeschouwers en structuur om de toekomst te verzekeren, horen we zeker bij de eerste acht.

“Glen is bij ons hoofdtrainer, maar ook technisch directeur. Hij begeleidt het volledige sportieve concept van jeugd tot eerste ploeg. Vanaf vijftien jaar is hij nauw betrokken bij de beoordeling, de evolutie en de aanwerving van spelers, maar hij houdt zich ook bezig met de manier van trainen en spelen van de jongere categorieën.

“Onze A-kern telt een aantal jongens die al een eindje in de dertig zijn en geen vijf jaar meer zullen meedoen. Voor hun vervanging willen we kunnen rekruteren uit onze eigen beloftekern. Wij zijn geen vereniging die altijd maar gereputeerde spelers weg kan halen bij andere ploegen. Als we ze zeer jong kunnen aantrekken, desnoods uit andere landen, zitten ze ook op een weddeniveau dat voor Cercle nog haalbaar is. Hier krijgen ze kansen bij een ambitieuze eersteklasser die ze op veel andere plaatsen niet krijgen. Wij proberen van onderen uit te bouwen. Als je in staat bent om elk jaar één of twee jeugdspelers voor de A-kern te rekruteren, ben je al een heel eind gevorderd.”

Nieuw contract of niet, wie Glen De Boeck kent, vreest dat hij Cercle de rug toekeert zodra hij naar een club met grotere mogelijkheden kan. “Dat is juist het discussiepunt met Glen”, zegt Schotte. “Vaak is het zo dat een club die het contract van een trainer voortijdig beëindigt veel moet betalen, maar weinig of niets krijgt als de trainer er zelf mee stopt. We zijn daarin naar evenwicht aan het zoeken en stilletjes aan op weg om dat te vinden. Wellicht wordt het een kerst- of een nieuwjaarsgeschenk. Alleszins vóór Valentijn zal het nieuwe contract tot 2014 realiteit zijn.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘We zijn goed aan het werken op lange termijn.’

Frans Schotte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier