Met een mogelijke transfer van Rudy naar Rusland in het vooruitzicht, informeerde Cercle bij Sporting Lissabon onder meer naar Wilson Eduardo, een speler die de voorbije twee jaar uitgeleend werd aan de eersteklasser Olhanense. Maar blijkbaar verloopt de samenwerking met de Portugese topclub wat minder vlot. “Het contact is wat moeilijker”, zegt managing director Yvan Vandamme. “De voorbije dagen kreeg ik geen feedback meer op telefoontjes en sms’jes.”

Hij vraagt zich af hoe hij dat moet interpreteren. “Vorig jaar na de voorzittersverkiezing ging het wat stroever, omdat er op alle belangrijke posities nieuwe mensen waren terechtgekomen. Maar in het najaar zijn we dan naar ginder geweest en was er met CarlosFreitas, de nieuwe voetbaldirecteur, een heel positieve evaluatie van het werk van Cercle. We werden beschouwd als de laatste stap in de ontwikkeling van hun jonge talenten op weg naar hun eerste elftal – boven uitleenbeurten aan andere Portugese clubs en de nieuwe invallerscompetitie die nu in de tweede klasse is opgestart. In de winterstop werd dat geconcretiseerd met de terugkeer van Neto naar hun A-kern en de komst van Carvalho naar Cercle.”

Maar, opvallend: dit seizoen speelt er met Carvalho nog slechts één speler van Sporting Lissabon bij Cercle in plaats van drie. ” Reis was na twee jaar Cercle toe aan iets anders, dat was de afspraak. Daarom focusten we op Tiago Ilori, een van hun grote talenten die op dezelfde positie speelt. Maar dat is niet doorgegaan omdat de speler en zijn manager dat altijd maar vooruitschoven, wellicht hopende op iets beters. Uiteindelijk kozen we voor Wils toen die opportuniteit zich aanbood. Baldé wilden ze nog een jaar langer bij ons laten, maar dat zag onze technische staf niet zitten; en dan is er gekozen voor Uchebo.”

Ook opvallend: Neto is intussen verhuurd aan Videoton, Reis aan Olhanense en Baldé aan Guimaraes. “Neto is ons heel recent weer aangeboden geweest, hij was zelf ook vragende partij ( zijn vriendin, moeder van zijn dochtertje, is een West-Vlaamse, nvdr), maar intussen hebben we op zijn positie Smolders en Carvalho. Dan zou je er twee van de drie op de bank moeten zetten. Neen, je moet ook tegen andere spelers eerlijk zijn. Toen is ons trouwens dan toch ook Ilori weer voorgesteld, maar met Wils, Portier en Mertens konden we hem onvoldoende speelgarantie bieden. Sindsdien is het contact moeilijker.”

door christian vandenabeele

“We hebben nu Smolders en Carvalho voor zijn positie.” Yvan Vandamme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier