Vorige vrijdag had het ‘World Forum for Ethics in Business’ plaats. Locatie: het hoofdkwartier van de FIFA in Zürich. Alsof het Leger des Heils zijn jaarlijks congres in een bordeel zou organiseren of de AA in een café. U grinnikt? Nee, u mag voluit lachen: een van de sprekers was Sepp Blatter.

In alle eerlijkheid, er is nooit bewezen dat Sepp Blatter corrupt is. Zijn verkiezing in 1998 tot voorzitter was dubieus en er circuleren ontelbare roddels over de kleine Zwitser, maar zelfs de beste onderzoeksjournalisten hebben de ‘smoking gun’ nog steeds niet gevonden.

Er is alleen bewezen dat hij op de hoogte was van het feit dat zijn voorganger João Havelange en de bestuursleden Nicolás Leoz en Ricardo Teixeira smeergeld van sportmarketingbedrijf ISL op zak staken. Maar dat was op dat moment in Zwitserland geen misdrijf.

Blatter is wel politiek en moreel verantwoordelijk voor de schandalen bij de FIFA. Ongeveer een derde van zijn Uitvoerend Comité is moeten opstappen vanwege omkoperij. Ook al gaat hij tot nader order zelf vrijuit, hij is het gezicht van de corruptie bij de FIFA. Het wereldvoetbal kan zijn imago alleen oppoetsen en geloofwaardigheid herwinnen met een nieuwe voorzitter.

De Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalbond noemde in zijn toespraak op het ‘World Forum for Ethics’ de FIFA “een voorbeeldige organisatie op gebied van ethiek”. Een uitsmijter voor het geval u al was bijgekomen van het lachen.

En we doen er nog een schepje bovenop. Toen Blatter twee weken terug aankondigde dat hij volgende zomer voor een vijfde termijn als president gaat, gaf hij de volgende reden op: “Mijn werk is nog niet af.” Blatter is al zestien jaar voorzitter van de FIFA en was voordien gedurende zeventien jaar secretaris-generaal. Wat heeft die man al die tijd uitgespookt?

Blatter ziet zichzelf zowaar als de grote hervormer, omdat hij videotechnologie op het WK invoerde, een vrouw (Lydia Nsekera) in het Uitvoerend Comité posteerde en een Ethische Commissie oprichtte.

Een Ethische Commissie zonder tanden. Voorzitter Hans Joachim-Eckert liet dit weekend weten dat hij het zogenaamde Garciarapport (over de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022, kostprijs 7,5 miljoen euro) niet openbaar mag maken.

De palmares van de FIFA op ethisch gebied kreeg de voorbije dagen nog wat extra glans met het nieuws dat Canover Watson, lid van het financiële controleorgaan van de FIFA, op de Kaaimaneilanden was aangehouden op beschuldiging van witwaspraktijken. Op de koop toe werd bekend dat de hele FIFA-top, plus de voorzitters van de 32 deelnemende landen aan het WK (ook België dus) voor 24 oktober hun exclusieve Parmigianihorloge moeten teruggeven dat ze in juni van de Braziliaanse voetbalbond kregen.

Artikel 20 (1) (a) van de ‘FIFA Code of Ethics’ stelt dat bobo’s slechts geschenken mogen aanvaarden ‘met een symbolische of triviale waarde’. De Brazilianen betaalden 8750 dollar voor ieder van de 64 uurwerken die ze uitdeelden en de marktwaarde bedraagt 25.000 Zwitserse frank (20.717 euro).

In een normale organisatie zou Sepp Blatter geen schijn van kans maken om herkozen te worden, maar niet zo in het voetbal. De bonden boerden wel onder deze voorzitter en tillen niet aan hun kwalijke reputatie.

Michel Platini maakte bekend dat hij zich niet kandidaat stelt, omdat er wereldwijd weinig animo is voor een Europeaan die de stal komt uitmesten. Dat bleek al in juni toen het Europese voorstel om leeftijdsgrenzen in te voeren en de duur van de mandaten te beperken achteloos van tafel werd geveegd.

Blatter kan op de steun van vijf van de zes confederaties rekenen en zal dus minstens tot zijn 83e het wereldvoetbal leiden. Al is er nog een klein beetje hoop. Er is mogelijk Champagne voor de FIFA. Jérôme Champagne. Deze 56-jarige Franse diplomaat was tot 2010 in dienst van de wereldvoetbalbond, achtereenvolgens als adjunct secretaris-generaal en als directeur internationale relaties. Engeland zal hem nomineren en wellicht worden er nog vier bonden gevonden, zodat zijn naam op het stemformulier kan staan. Zo kan er tenminste toch een proteststem worden uitgebracht.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Belgische bond moet voor 24 oktober horloge van 20.717 euro teruggeven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content