“Wij hebben een vriendelijke maar ferme brief geschreven aan de Turkse bond.” Aldus Herman Van Holsbeeck, manager van Anderlecht. De Brusselse club is ontstemd omdat Turkije Serhat Akin liet meetrainen en uiteindelijk ook drie minuten invallen in de WK-kwalificatie-interland tegen Oekraïne vorige week. Anderlecht had Serhat laten afreizen naar zijn land met een brief van de clubdokter, waarin die verzocht hem niet op te stellen wegens een verrekking. Het verzoek werd in de wind geslagen en Serhat keerde geblesseerd terug. Zaterdag tegen Moeskroen was hij onbeschikbaar. Van Holsbeeck : “Ik ga Jean-Marie Philips vragen wat wij hier in de toekomst tegen kunnen doen.”

Weinig, is het antwoord van Philips. Philips is jurist, voorzitter van de Liga Beroepsvoetbal en betrokken bij het verband van Europese liga’s. “Ofwel aanvaard je het Fifa-reglement, ofwel vecht je het aan. Het reglement zegt dat je een opgeroepen speler móét afstaan. Als hij geblesseerd is, is de bondsdokter de hoogste instantie om daarover te beslissen. Een speler die een selectie weigert mag tot vijf dagen voor en na de bewuste interland geen wedstrijden spelen met zijn club. Ook de club riskeert disciplinaire sancties.”

Dat Anderlecht dit anachronistische systeem zal willen aanvechten, is uitgesloten gezien de internationale functies van voorzitter Roger Vanden Stock. Sporting Charleroi deed het wel, gesteund door de G14, het clubje van 18 rijkste clubs in Europa. Charleroi draaide vorig seizoen op voor de maandenlange onbeschikbaarheid van zijn speler Abdelmajid Oulmers, die zwaar geblesseerd terugkeerde van een interland met Marokko. Philips : “Nationale ploegen mógen, maar moeten hun spelers niet verzekeren tegen arbeidsongevallen, precies omdat er tussen hen en de internationals geen arbeidsverhouding bestaat. Dat betekent dat degene die van de diensten van die spelers geniet, niet opdraait voor eventuele gevolgen. Charleroi vecht dat nu aan, samen met de Europese liga’s. Het wil, behalve een vergoeding voor de verzorgingskosten, ook een schadevergoeding voor de duur van de onbeschikbaarheid van de speler, die tenslotte een bediende is van zijn club.”

Charleroi heeft de Fifa gedagvaard en een vordering ingediend. De zaak kwam ook voor op het uitvoerend comité van de KBVB. Bondsvoorzitter Jan Peeters, per brief onder druk gezet door de Fifa, verzocht Charleroi om zijn claim te laten vallen, maar de club weigert dat. In de Fifa-statuten staat nog altijd dat niemand naar een burgerlijke rechtbank mag stappen, op straffe van uitsluiting. De Fifa heeft de KBVB gevraagd te overwegen Charleroi te schrappen. ( JH)

JH

‘Ofwel aanvaard je het Fifa- reglement, ofwel vecht je het aan.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content