Genoa wordt teruggezet naar derde klasse, terwijl Treviso, Ascoli én Gaby Mudingayi naar de Serie A lonken.

Genoa moet komend seizoen in de Serie C voetballen, waar het met drie strafpunten de competitie aanvat. Dat werd vorige week maandag beslist. Terwijl in de stad zware rellen uitbraken, stapte Genoa naar de burgerlijke rechtbank om in beroep te gaan. De klacht werd ontvankelijk verklaard, waardoor nog niet duidelijk is wie straks in eerste klasse voetbalt.

Krijgt Genoa geen gelijk, dan moeten Treviso en Ascoli in de Serie A aan de slag. Voor beide clubs komt die promotie heel onverwacht. Ascoli droomt al dertien jaar van een terugkeer, maar houdt zich ook op de transfermarkt koest tot het zekerheid heeft over zijn lot. Gesticht in 1898 is het één van de oudste Italiaanse clubs. Na de laatste degradatie in 1994 zakte het zelfs naar derde. Pas in 2002 geraakte de ex-club van Patrick Vervoort terug in de Serie B. Promotie betekent ook het debuut van de 38-jarige trainer Marco Giampaolo in eerste klasse.

Tot voor een maand was Treviso, dat voorheen nooit in de hoogste klasse speelde, één van de clubs die financieel dreigden uitgesloten te worden. Pas door de verkoop van twee van zijn beste spelers kregen ze budgettaire ademruimte én een licentie. Stijgt Treviso, dan kan het zich qua spelersmateriaal geen zware investeringen permitteren. Daarom mikt het op jong talent en haalde het alvast enkele jeugdinternationals binnen. Ook qua accommodatie heeft Treviso een probleem. Het eigen stadion bevat slechts 9.500 plaatsen. Dat is veel minder dan de 20.000 die in de Serie A als minimumnorm gelden. Een mogelijkheid is een uitbreiding tot 12.500 met een aanvraag om voor één seizoen een uitzonderingsregel toe te staan. In afwachting daarvan zou Treviso zijn eerste thuiswedstrijden afwerken in het stadion van Padova (33.000 plaatsen). Opmerkelijk is dat Treviso wordt getraind door Delio Rossi, in het voorjaar nog ontslagen bij Torino.

Officieel bestaat die club niet meer, nadat ze geen inschrijving krijgt wegens niet betaling van 38 miljoen euro schuld. Daardoor haalt de zevenvoudige kampioen (de laatste titel dateert van 1976) net niet zijn honderdste verjaardag (3 december 1906). In afwachting van de oprichting van een nieuwe club die in tweede klasse mag aantreden zijn de tweehonderd jeugdspelers en alle contractspelers vrij. Prompt verhuisde Gaby Mudingayi (23, anderhalf jaar geleden overgekomen van AA Gent) naar Lazio. Daardoor zal er volgend seizoen toch één Belg aantreden in de Serie A. (GF)Ondanks alle juridische beslommeringen wil de bond de Serie A en B laten aanvangen op 28 augustus. Nu nog schuiven met de datums kan niet gezien de verplichtingen van de nationale ploeg en het aankomend WK. AS Roma mag dan toch transfers doen, besliste het TAS in hoger beroep. Juventus speelt op 20 augustus in Turijn tegen Inter voor de Supercup. Dat gebeurt zonder verdediger AlessandroBirindelli. Die is vier tot vijf maanden out wegens een scheur in het kniekapsel. Parma Calcio is overgenomen door het Spaanse bedrijf Inversiones Renfisa SL. Dat is de onderneming van Lorenzo Sanz, van 1995 tot 2000 voorzitter van Real Madrid. Na het faillissement van Parmalat stond Parma al een tijdje te koop. Vanavond neemt Italië het in Dublin op tegen Ierland. Bondscoach Marcello Lippi stopt met experimenteren en gaat vanaf nu voor het sterkste team. Alessandro Del Piero werd nog eens opgeroepen. Dat was van september 2004 geleden. Ook Francesco Totti is er weer bij. (GF)

G.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier