Marco Borriello is de nieuwe held van FC Genoa.

Elk seizoen prijkt er in de Serie A een nieuwe, verrassende naam bovenaan het topschuttersklassement. Dit jaar is dat Marco Borriello (25). Met zijn 17 doelpunten in 27 wedstrijden verbaast de spits van FC Genoa zowat iedereen: in de vorige vijf seizoenen samen kwam Borriello amper aan elf goals. Terwijl Borriello op volle toeren draait, ondervindt Milan, dat nog steeds mede-eigenaar is van de spits, grote problemen om het doel te vinden. Zelfs Milancoach Carlo Ancelotti kijkt vol bewondering. “Ik had nooit verwacht dat hij het topschuttersklassement zou aanvoeren. Misschien hadden we wel te veel vooroordelen toen we hem evalueerden.”

Marco Borriello werd geboren in Napels. Op zijn negentiende was hij een van de grote vedetten bij Treviso in de Serie C1. In de zomer van 2002 vertrok hij naar Milan, maar al in december koos de ongeduldige Borriello na amper drie duels voor Empoli. Zijn prestaties bij de kleine Toscaanse club leverden hem een tweede kans op bij Milan in het seizoen 2003/04. Een verkeerde keuze, een uitleenbeurt bij Reggina bood soelaas. Borriello werd er een van de sterkhouders, waardoor de ploeg het behoud kon verzekeren.

Ook de daaropvolgende jaren blijft het parcours van de Napolitaan chaotisch. Na een korte passage bij Sampdoria, waar hij het moeilijk had met de entourage, vertrekt hij in januari 2006 naar Treviso, waar hij ploeggenoot wordt van Walter Baseggio. Borriello vindt zijn oude niveau terug en trekt voor de derde keer naar Milaan. Weer wordt het een tegenvaller. Borriello krijgt weinig speeltijd en vanaf december mag hij zelfs niet meer spelen. Na een dopingtest blijkt dat Borriello corticosteroïden gebruikte, hij krijgt een schorsing van drie maanden.

De schuld schuift Borriello wat flauwtjes af op zijn vriendin, het Argentijnse topmodel Belen Rodriguez. Volgens de notoire rokkenjager gebruikte zij cortisonecrème voor een vaginale infectie en raakte hij daardoor besmet. Na afloop van de schorsing, op 21 maart 2007, werd al snel duidelijk dat Borriello mocht vertrekken. Toen FC Genoa een bod deed van 1,8 miljoen euro voor het mede-eigenaarschap en een jaarloon van 600.000 euro veil had, wreef Milan zich dan ook in de handen. Nu Borriello zich ontpopte tot topspits en in februari zelfs debuteerde bij de nationale ploeg tegen Portugal, hebben ze in Milaan al lang spijt van zijn vertrek.

Livornodoelman Marco Amelia blesseerde zich aan de enkel. Hij mist hierdoor de oefeninterland van Italië tegen Spanje. Zijn mogelijke deelname aan het EK komt echter niet in gedrang.

Marcelo Zalayeta onderging een operatie aan de kruisbanden van de linkerknie. Voor de Uruguayaanse spits van Napoli, die vorig seizoen overkwam van Juventus, zit het seizoen er al op.

Ook Luca Saudati staat de volgende drie wedstrijden langs de kant. De Empolispits kreeg een schorsing nadat hij Atalanta Bergamoverdediger José Talamonti een vuistslag in het gezicht gaf. Saudati werd geschorst op basis van videobeelden, de scheidsrechter had niks opgemerkt.

Luis Oliveira beleeft zijn tweede jeugd. De inmiddels 39-jarige ex-Rode Duivel speelt momenteel voor derdeklasser Nuorese en scoorde dit seizoen al dertien keer. Daarmee staat Oliveira alleen aan kop bij de topschutters. Vorig jaar maakte Lulugol in totaal tien doelpunten.

Gaby Mudingayi stond niet in de basis bij Lazio in de derby tegen AS Roma. De middenvelder viel in na 83 minuten en zag zijn ploeg winnen. Tegen Fiorentina kwam hij aan de rust in. Anthony Vanden Borre kwam niet van de invallersbank bij FC Genoa tegen Inter en Palermo.

Jean-François Gillet hield bij tweedeklasser Bari voor het eerst zijn netten schoon sinds de komst van Antonio Conte als nieuwe coach. Het scoreloos gelijkspel tegen Cesena was de eerste clean sheet voor de doelman sinds januari.

Kaká (AC Milan) kampt met een onwillige spier in zijn bovenbeen en miste daardoor het competitieduel tegen Torino. Hij moest ook afzeggen voor de oefeninterland van Brazilië tegen Zweden in Londen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier