Een opsteker voor het Henegouwse voetbal na de problemen vorig seizoen rond La Louvière is de goeie start van Bergen en Charleroi. Stéphane Pauwels, voetbalkenner en analist bij de RTBf, denkt dat de ene een blijver is en voorspelt de nieuwkomer een rustig seizoen.

Stéphane Pauwels : “Hun succes is te danken aan diverse factoren. Eén : ze hebben allebei een goeie trainer. Je mag desnoods wat minder kwaliteit op het veld hebben, een goeie coach compenseert dat. Tweede punt van overeenkomst : een goeie rekrutering die vooral offensief gericht was. Bergen behield een groot gedeelte van zijn kern bij de promotie – met Cordaro, Berthelin en Nibombe hadden ze al kwaliteit – en zocht vooral aanvallend naar nieuwe namen. Hun spel is verleidelijk, ook al levert het niet altijd de punten op. Het doet me wat denken aan de vorige start in de eerste klasse, in 2002, toen nog onder Marc Grosjean. Nadien heeft Bergen verschrikkelijke tijden beleefd, in de periode van SergioBrio en Pietro Allatta. Onlangs zag ik voorzitter Dominic Leone en hij zei me dat het gedaan is, de periode dat er veel geld werd gespendeerd aan beperkte voetballers. Met Jean-Paul Colonval is er een oude krijger als technisch directeur. José Riga heeft geen naam als speler, maar is een goeie, rustige coach, tactisch heel sterk. Het enige gevaar van de club is de entourage van de voorzitter : allemaal gekke mensen die geen snars van voetbal kennen, maar het volgens hen wel uitvonden. Drie nederlagen en de boel ontploft. Als Leone het hoofd koel houdt, wacht de club een rustig seizoen.”

“Iets meer verwacht ik van Charleroi”, vervolgt Pauwels. “Hun succes is het werk van twee mensen : Raymond Mommens en Jacky Mathijssen. Mogi Bayat mag beweren wat hij wil, zij zijn de pijlers. Neem ze weg en ik vrees voor de club. De ene rijdt zestigduizend kilometer per jaar op zoek naar jong talent en heeft intussen in Frankrijk een netwerk van goeie relaties. De andere kneedt de ploeg. Het is niet altijd mijn voetbal, zeker niet het meest spectaculaire, maar er is diepgang, er zijn lijnen getrokken, hij legt het goed uit aan zijn spelers en weet ze in een strak schema te laten renderen. Een beetje op zijn Duits, vind ik, Jacky flirtte met Keulen en ik begrijp dat wel. Onlangs zaten we samen in de studio van de RTBf en ik heb er genoten van zijn discours. Jacky weet ook heel sereen om te gaan met de entourage van de club. Eender wie was na de match tegen Anderlecht door het lint gegaan bij de bemoeienissen van Abbas Bayat, Jacky niet. Nooit commentaar in de pers, geen gezaag toen men zijn beste spelers verkocht. Twee goeie out, drie nieuwe ? Jacky constateert dat en werkt verder. Charleroi komt kwaliteit te kort om over een heel seizoen Anderlecht, Genk of Brugge te bedreigen, maar nu Gent zijn start miste, zijn ze misschien wel in staat om mee te strijden voor de vierde, vijfde plaats.”

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier