Andre Riddick startte met ambitie in de Eurocup.

door Matthias Stockmans en Daniel Devos

Na de kwalificatierondes voor de Europese bekercompetities bleven voor België vier vertegenwoordigers over: Luik, Bergen en Oostende in de Eurochallenge (EC3) en Charleroi in de Eurocup (EC2), voorheen de ULEB Cup. Vorige week gingen deze Europese competities eindelijk van start en het leverde de Belgische clubs meteen een boost van zelfvertrouwen op.

Luik won overtuigend in het Letse Ventspils (54-73), het in eigen land zwalpende Oostende verloor nipt van favoriet Virtus Bologna (70-69), Charleroi boekte een knappe zege tegen Rode Ster Belgrado (71-65). Enkel Bergen ontgoochelde enigszins door het verlies in Yuzhny na verlengingen (95-90). Hoewel voorbarig toonde de eerste speeldag dat België een rol van betekenis kan spelen op het Europese toneel.

Dat geldt vooral voor Spirou Charleroi, dat met ambitie – het behalen van de Final Eight – aan de zware Eurocup begon. In eigen land is het sterrencollectief van Charleroi alvast ongenaakbaar en dé grote favoriet op de kampioenstitel. Aanvoerder is nog steeds Andre Riddick (35), de Amerikaanse center die al aan zijn zevende seizoen bij de Spirous begint. “Ik vergaarde ondertussen genoeg Europese ervaring om mijn landgenoten die voor het eerst buiten de VS spelen een beetje te gidsen”, zegt Riddick. “Ook op het veld heb ik nu een andere rol dan voorheen: ik start vanaf de bank en kom op de nodige momenten op het parket. Het voordeel is dat ik eerst het wedstrijdverloop kan observeren en mijn eigen spel daaraan aanpassen.”

Wat de Europese ambities van zijn ploeg betreft, klinkt de Amerikaanse springveer al even overtuigend: “Wij geloven rotsvast in onze slaagkansen in Europa. Misschien zijn wij de enigen die daar zo over denken, maar het zij zo. Er lopen wel wat jongeren in onze kern, maar het zijn gasten die toch al een zekere ervaring opdeden. Ik denk dat dit het beste Charleroi is waar ik tot nog toe al in speelde. Op elke positie is er voldoende concurrentie en de kern is zeer breed en evenwichtig samengesteld. Bovendien zijn onze Amerikanen een echte meerwaarde.”

Dat de verwachtingen om in Europa te scoren groot zijn, is echter geen nieuw gegeven in de Spiroudôme. Sterke man Eric Somme streeft al enkele jaren naar Europese erkenning. “Meestal kostte een vermijdbare nederlaag in de poulefase ons een gunstiger loting in een latere fase,” verklaart Riddick, “maar we hebben uit onze fouten geleerd. Ditmaal moeten we onze kansen grijpen.” Al zal dat niet vanzelfsprekend zijn aangezien de Eurocup van 54 naar 32 deelnemers werd teruggeschroefd, wat het niveau enkel maar deed toenemen. Gisteren speelde Charleroi zijn tweede groepswedstrijd uit tegen het Poolse Turow Zgorzelec.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier