De corruptieschandalen in Charleroi doen nu ook in het voetbal een bom ontploffen. Negen jaar na de verbouwingen aan het Stade du Pays de Charleroi heeft de Raad van State een zware uitspraak gedaan: het stadion moet gedeeltelijk ontmanteld worden. Voor de stad een serieuze tegenslag, zo zegt schepen van Sport Ingrid Colicis: ” Claude Despiegeleer heeft ons een fameus kerstcadeau gegeven!” In 1999 had toenmalig schepen van Sport Despiegeleer inderdaad niet de nodige vergunningen om het stadion te verbouwen. De omwonenden tekenden meteen protest aan en halen nu dus hun gelijk voor de rechtbank.

Hoeveel alles exact gaat kosten is nog onduidelijk, maar niemand twijfelt er aan dat het een dure grap wordt voor de stad Charleroi.

1. De ontmanteling op zich is een dure zaak: een van de zijtribunes moet afgebroken worden, omdat ze het zicht belemmert en omdat er geen rekening gehouden is met een negatief milieueffectenrapport. Maar ook het bovenste deel van de tribunes achter het doel moet verdwijnen. Op die manier zullen slechts 13.000 plaatsen overblijven, ongeveer een halvering van de capaciteit. En veel tijd is er niet: het Luikse hof van beroep zal waarschijnlijk heel binnenkort bevel geven om tot de ontmanteling over te gaan. Vanaf dat moment krijgt de stad exact een jaar de tijd om de werken uit te voeren. En dat zou het maar beter doen ook, want per dag vertraging volgt er een boete van maar liefst 10.000 euro.

2. De stad is daarnaast ook verplicht om een deel van de subsidies die het in de jaren 90 gekregen heeft van het Waalse gewest, terug te storten. Het gaan om bijna de helft van de 6 miljoen euro aan ontvangen steungelden. “Dat is meer dan het totale budget dat we normaal uitgeven aan sport”, bevestigt schepen Colicis.

3. De omwonenden hebben intussen recht op enorme schadevergoedingen mét interest. Iedere buurtbewoner die klacht heeft ingediend, krijgt een vergoeding uitgerekend per dag, te beginnen vanaf de eerste dag van de ‘schade’ in 1999.

Ironisch genoeg versnelt dat alles het dossier van het nieuwe stadion in Charleroi. “In principe gaan we bouwen in Gosselies en moet het er staan binnen drie jaar. De stad staat in voor het terrein en een deel van de totale kosten tussen de 70 en 100 miljoen euro, voor de rest rekenen we op private investeerders”, zegt Colicis. Capaciteit van de nieuwe voetbaltempel: 25.000 plaatsen. Dat betekent dat Charleroi niet meestapt in het project van het WK 2018. “We moeten nu al 45.000 plaatsen hebben, dat waren er eerst 10.000 minder. Zoiets is geen spek voor de bek van Charleroi, zeker omdat het voor ons nu snel moet gaan.”

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier