Vier thuiswedstrijden heeft Charleroi tot nog toe afgewerkt: tegen Waasland-Beveren, Kortrijk, Genk en Cercle. Alle vier die wedstrijden lokten minder publiek dan dezelfde affiches op Mambourg vorig jaar. Daarmee zet de dalende toeschouwerstrend die bij Charleroi ingezet is sinds 2005/06 zich voort. Toen was er gemiddeld 12.000 man per match, vandaag nog amper de helft.

Sinds bij drie van de vier tribunes afgelopen zomer een verdieping werd afgebroken, staat er geen dak meer op. De club probeert nu de fans terug naar het stadion te lokken door de abonnees in die tribunes zonder dak een plaats te geven in de enige tribune mét dak. En dat zonder prijsverhoging. De abonnees die liever blijven zitten, krijgen er een regenjasje bij, uitgereikt door Belgacom wanneer het regent.

Intussen gaat het ‘dakdossier’ eerder achteruit dan vooruit. In maart nog verklaarde schepen van Werkgelegenheid Eric Goffart: “Ik veronderstel niet dat de supporters een heel seizoen naar het stadion trekken in weer en wind. We gaan ervoor zorgen dat na de afbraak van de tribunes de daken geplaatst worden. De bedoeling is dat alles in orde is voor het begin van de competitie 2013/14.”

Men schat dat de aanbreng van dakbedekking op de drie tribunes 400.000 euro zal kosten. Wanneer die werken zouden beginnen? Vandaag geeft Goffart aan dat eerst de nodige vergunningen bekomen moeten worden. Duur van die procedure: 130 dagen. Een oproep tot het binnenleveren van offertes is al gebeurd, waardoor de kans groot is dat de werken kunnen beginnen zodra de nodige vergunningen in orde zijn, maar dat wordt dus niet verwacht voor de lente van komend jaar. Concreet betekent dat dat Charleroi de rest van het seizoen afwerkt met maar één overdekte tribune.

De stad Charleroi, eigenaar van het complex, heeft het op haar website over een ‘warmer en familiaal stadion’ na de verbouwingen. Maar het ongenoegen bij de supporters stijgt. “Dit stadion in zijn huidige vorm demotiveert de fans”, zegt een vertegenwoordiger van de Charleroisupporters. “Niemand heeft zin om in zulke omstandigheden te gaan supporteren. Je moet ertegen kunnen om twee uur in de regen te staan. Vandaag hebben we een stadion van een vierdeklasser. Er is geen sfeer meer, en ook dat ontmoedigt de mensen. Zonder dak is er geen akoestiek.” In Tribune 4, waar de Ultra’s en de spionkop postvatten, ziet dezelfde vertegenwoordiger vandaag “meer kijkers dan supporters. De ploeg toont mooie dingen, bijvoorbeeld tegen Genk en Anderlecht, maar als ze in de rangschikking blijft hangen waar ze nu staan, verwacht ik dat de toeschouwersaantallen de komende maanden nog verder dalen. Ik vrees dat Charleroi in januari voor 2000 man speelt. Alleen goeie resultaten kunnen dat proces omkeren.”

Jean-Pierre Deprez,voormalig clubadvocaat en MR-gemeenteraadslid, snapt het ongenoegen: “Het is moeilijk een datum voorop te stellen waarop alles in orde zal zijn, het dossier is nog niet eens aan de gemeenteraad voorgelegd.” Voor het zover is, moeten de kranen die de tribunes afgebroken hebben, nog verwijderd worden. “Tenzij men ze laat staan tot de daken er komen”, merkt Deprez ironisch op. Het bedrijf dat voor de kranen instaat, is failliet, dus dat dossier zit vast. Deprez: “Ik heb er onlangs nog burgemeester Paul Magnette over aangesproken. Hij kon me niet antwoorden.” De woordvoerder van de fans is somber gestemd: “Ik denk dat we nooit een dak gaan zien op de drie verkleinde tribunes.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier