CHARLEROI

Dodi Lukebakio maakt bij Charleroi een opmerkelijke metamorfose door. © BELGAIMAGE

De woorden schijnen uit een recorder te komen, waar ergens iets mee misgegaan is. Alsof Dodi Lukebakio alleen zijn lippen beweegt en de woorden van een ander uit zijn mond komen. Het voormalige wonderkind van Neerpede werd door Godson Sport Management weer op het rechte pad gezet. GSM zet sinds Dodi’s verblijf in Toulouse ook voortdurend een begeleider naast hem, zodat hij tegenwoordig alleen nog óp het veld van zich doet spreken. Charleroi is verrukt over de versie 2.0 van de fluwelen linkspoot uit de hoofdstad. Felice Mazzu zet hem bij het seizoensbegin in de basis en maakt van hem een van de sleutelfiguren van de blitzstart van de Carolo’s.

Langs het veld hoor je soms de stem van de coach, of die van Stergos Marinos, ‘Dodi!’ roepen om hem te herinneren aan de defensieve richtlijnen van de Zebra’s. Lukebakio past zich aan, verdedigt misschien net iets minder mee dan de anderen, maar creëert in elke wedstrijd kansen. Tot de dip van Charleroi in de eerste dagen van de herfst, die Mazzu ertoe aanzet om zijn basisploeg te veranderen en Dodi aan het einde van de opwarming op het synthetische veld van Stayen bij zich te roepen. De negentiende man, dat zal hij zijn.

‘De coach legde zijn beslissing uit. Ik wil best naar zijn redenen luisteren, maar ik ga er niet mee akkoord, ik sta er niet achter’, verklaart Lukebakio aan een journalist van L’Avenir wanneer hij met de Beloften van Johan Walem een match voorbereidt. Alsof Godson enkele seconden ophield om in zijn plaats te denken en te spreken. Het valt slecht op Mambourg. In de volgende drie matchen zet Mazzu zijn linkspoot twee keer op de bank. Maar daar blijft het niet bij. De coach van de Zebra’s heeft de gewoonte om ‘zijn’ Juventus als voorbeeld te nemen wanneer hij zich tot zijn manschappen richt en dus zet hij Lukebakio voor video’s van Mario Mandzukic, die de kilometers afmaalt op de linkerflank van de Oude Dame. De boodschap is duidelijk: als een pure goalgetter, die als nummer 9 de Champions League gewonnen heeft, het accepteert om voor zijn ploeg te werken, wat bewijst Lukebakio dan door dat offer te weigeren?

Stilaan komt de heropstanding. Tegen Lokeren krijgt de winger de kans om op doel te trappen en stuurt hij heel wat ballen richting tribunes. Zijn terugkeer op het voorplan valt samen met die van Charleroi, dat 6 op 6 haalt tegen Gent en Antwerp. Op de grasmat van de Bosuil is Dodi zelfs goed voor een goal en een assist. Hij eindigt die wedstrijden bijna met krampen, door zijn loopwerk van de ene backlijn naar de andere. De metamorfose is ingezet.

DOOR GUILLAUME GAUTIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier