Charmante CR7 geniet van nieuwe prijs

Cristiano Ronaldo ging bij de verkiezing onder meer Gareth Bale vooraf. © BELGAIMAGE

Net als twee jaar geleden werd Cristiano Ronaldo in Monaco uitgeroepen tot de UEFA Beste Speler, voor de amper 21-jarige Noorse Ada Hegerberg was het een primeur.

Winst in de Champions League met Real Madrid (tegenover de buren van Atlético Madrid), Europees kampioen met Portugal op het afgelopen EK in Frankrijk én met zestien doelpunten in elf duels topschutter op het kampioenenbal, dat gaf voor de 55 journalisten van ESM (European Sports Media) de doorslag om Cristiano Ronaldo (31) aan te duiden als opvolger van Lionel Messi als UEFA Beste Speler in Europa. Deze trofee wordt sinds 2011 uitgereikt door de Europese voetbalbond en ESM aan een voetballer die actief is bij een Europese club. De stervoetballer troefde bij de verkiezing de (voor het eerst) genomineerden Antoine Griezmann (Atlético Madrid) en Gareth Bale (Real Madrid) af. Het Barcelonaduo Luis Suárez en Lionel Messi maakte de top vijf compleet.

Opvallend was het optreden van CR7 gedurende het hele gebeuren in Monaco, voor hem routine als je weet dat hij bij het glamourgebeuren de laatste zes jaar telkens op het podium stond. In 2008 en 2014 zegevierde de Portugees ook al voor de prijs, een uitverkiezing die tot 2009 in handen was van het Franse tijdschrift France Football. Bijzonder charmant, sympathiek en ook authentiek bood de meest succesvolle afwerker in de Champions League (met 93 treffers) zich aan op de persconferentie achteraf, waar hij eventjes diende te wachten op de Noorse Ada Hegerberg. De 21-jarige aanvalster van Olympique Lyon werd immers uitgeroepen tot beste speelster in Europa, nadat ze vorig seizoen de CL voor vrouwen veroverde en de Franse dubbel pakte. Ze haalde het, via een stemmingsprocedure bij twaalf bondscoaches, acht trainers van de CL-kwartfinalisten én 20 ESM-journalisten uiteindelijk van Amandine Henry (Portland Thorns) en Dzsenifer Marozsan (die overstapte van de 1. FFC Frankfurt naar Lyon). Hegerberg treedt zo in de voetsporen van Celia Sasic.

‘Zoals altijd moeten de mannen op de vrouwen wachten. Op haar leeftijd heeft ze toch nog niet veel make-up nodig’, zo grapte de Portugees, die even snel ook vol trots zijn trofee mooi op de tafel plaatste en even alert informeerde naar wie er nu tweede werd na hem. En wie dacht dat de zegehonger bij Cristiano Ronaldo nu eventjes voorbij is, had het verkeerd voor. ‘Prijzen winnen en titels halen, dat went nooit. Daarom is elk seizoen ook zo’n mooie uitdaging. Ik ben iemand die gemakkelijk zichzelf kan motiveren, want ik wil iedereen – en vooral onze fans – blij maken. Zij smachten naar goals en een hoog niveau, net als ik. We zitten in een comfortabele situatie, ook bij Real Madrid. Waarom zouden we niet voor de derde Champions Leaguetitel gaan? En die eerste winst met Portugal, dat blijft iets speciaals. Een ander gevoel, meer emotioneel. Ik heb gehuild, met mijn familie, want een droom werd werkelijkheid.’

Hegerberg toonde dan weer haar bescheidenheid en nuchtere blik, alvorens ze met haar mama een selfie versierde bij Ronaldo. ‘Dit was niet mijn hoofdambitie, maar een mooie bonus voor de rest van mijn loopbaan. Het winnen van de CL, dat gevoel blijft eigenlijk het beste van al.’

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier