Daniel Alves is opvallende nieuwkomer bij Barça.

Het klinkt enigszins absurd, maar het grote FC Barcelona, dat vorig seizoen slechts derde werd in de Spaanse competitie, moet vanavond in de derde voorronde van de Champions League de arena in tegen het Poolse Wisla Krakau. Het wordt meteen ook de eerste keer dat het nieuwe Barça onder leiding van PepGuardiola aantreedt. Een opvallende nieuwkomer bij de Catalanen is de van FC Sevilla overgekomen rechtsachter DanielAlves. “Wellicht de beste nr. 2 ter wereld”, kopte voetbalweekblad DonBalón over hem, daarmee de slogan van een bekend Deens biermerk parafraserend. Waar ondertussen geen enkele twijfel over bestaat, is dat Alves de duurste verdediger ter wereld is, want Barcelona legde liefst 32 miljoen euro voor hem op tafel. Als club en speler bepaalde doelstellingen bereiken, komt daar bovendien nog eens vier miljoen euro bij. Dat de Braziliaan bovendien weet hoe hij moet charmeren, bewees hij door tijdens zijn officiële voorstelling aan de pers meteen in het Catalaans te verklaren dat hij heel tevreden was bij Barcelona te zijn omdat het meer dan een club is, ” Més que un club”, zoals het offi-ciële devies van de club luidt die zich beschouwt als een symbool van de Catalaanse identiteit.

Daniel Alves had overigens al enige tijd duidelijk gemaakt dat hij andere lucht wilde opsnuiven. Vorig jaar was hij verontwaardigd omdat Sevilla een bod van Chelsea op hem van veertien miljoen euro naast zich had neergelegd. De Andaloesiërs vingen nu meer dan het dubbele en deden hoe dan ook een gouden zaak: ze haalden Alves in 2002 immers weg bij Bahia voor slechts 800.000 euro. “Het gebeurde één uur voor het afsluiten van de transfermarkt”, herinnert JoséMariadelNido zich. “Alleen persattaché JesúsGomez, sportief directeur Monchi en ikzelf waren nog op kantoor. We twijfelden of we hem zouden nemen, want eigenlijk waren we op zoek naar iemand met meer gestalte, maar uiteindelijk hakten we de knoop door. En het is een goede keuze gebleken.”

Zes jaar later zit Daniel Alves dus bij FC Barcelona, waar hij het shirt met nr. 4 zal dragen. “Als eerbetoon aan DarioSilva, de Uruguyaan met wie ik bij Sevilla erg bevriend ben geraakt. Hij droeg ook nummer 4, wat voor een aanvaller weinig gebruikelijk is, maar hij was wel erg succesrijk. Bij de keuze van mijn rugnummer heb ik de gewoonte aangenomen om een nummer te kiezen waarmee ik een van mijn vroegere maats kan eren.” Toen hij bij Sevilla aankwam opteerde hij om die reden trouwens voor het nr. 8 van IntiPodesta, een vroegere teamgenoot die omwille van een blessure een punt achter zijn carrière moest zetten.

Rafael Van der Vaart (25) tekende voor vijf jaar bij Real Madrid dat aan Hamburg dertien miljoen euro betaalde om zich van zijn diensten te verzekeren. De vroegere aanvoerder van de Noord-Duitse ploeg, die in zijn eerste match tegen het Colombiaanse Santa Fé meteen de weg naar de netten vond, versterkt de al aanzienlijke Nederlandse kolonie van Real waarvan ook Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe deel uitmaken. Voorzitter Ramón Calderón verklaarde dat het de enige transfer is die Real deze zomer zal doen. Dat betekent dat Cristiano Ronaldo uiteindelijk niet komt. De Portugese vedette van Manchester United bevestigde dattrouwens al.

Wesley Sneijder (23) raakte tijdens de tweede wedstrijd van de Emirates Cup in Londen tegen Arsenal gekwetst aan de linkerknie. Real vreesde het ergste maar gelukkig zijn de kruisbanden niet geraakt zodat de middenvelder niet onder het mes moet. Toch zal hij drie maanden onbeschikbaar zijn.

Robinho (24), van wie iedereen dacht dat hij zou vertrekken, kreeg van voorzitter Ramón Calderónte horen dat hij niet weg mag. De voorzitter voegde de daad bij het woord door een bod van 25 miljoen euro van Chelsea naast zich neer te leggen.

Lionel Messi (21) erft bij Barcelona het shirt met nummer 10 dat tot vorig seizoen aan Ronaldinho toebehoorde. Vorig seizoen speelde Messi nog met rugnummer 19.

Santiago Ezquerro (31), de spits wiens contract bij Barcelona is afgelopen, tekende voor twee jaar bij Osasuna.

Aldo Duscher (29), de Argentijnse middenvelder van Santander trekt voor drie jaar naar FC Sevilla. Voordien was hij zes seizoenen actief bij Deportivo La Coruña.

Reversio Rodrigues (24), een stevige Braziliaanse middenvelder van 1 meter 87, die uitkwam voor het Portugese Paços de Ferreira, gaat voor vier jaar naar Osasuna.

Luis Aragonés, die een contract tekende bij Fenerbahçe nadat hij Spanje naar de Europese titel leidde, had ook de mogelijkheid om bij Valencia aan de slag te gaan. Die club zou niet geaarzeld hebben om de pas in juni aangestelde jonge coach Unai Emery weer te ontslaan. Maar aangezien elsabio de Hortaleza, zoals de 70-jarige coach wordt genoemd, bij Fenerbahçe twee miljoen euro meer kon verdienen, koos hij toch voor Turkije.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier