Thomas Bricmont

Vernieuwd Frankrijk speelt vanavond tegen Zweden.

Na het rampzalig verlopen EK 2008 behield de Franse voetbalbond tegen de vox populi in het vertrouwen in bondscoach Raymond Domenech. In ruil daarvoor moest de eigenzinnige trainer, die door de eerbiedwaardige Britse Times “de slechtste coach van Europa” werd genoemd, wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder een betere communicatie en een doorgedreven vernieuwing van de ploeg.

Bij de persconferentie van vorige week toonde bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalette zich alvast gelukkig over beide aspecten. In aanwezigheid van de nieuwe communicatiedirecteur Pierre-Jean Golven, verklaarde hij: “De spelers zullen heel toegankelijk zijn voor de media en voor wie de publieke opinie vertegenwoordigt. Vrijgevigheid, nederigheid, engagement en toegankelijkheid zijn de vier ordewoorden die centraal staan in een charter dat alle spelers moeten ondertekenen als ze tot de kern van de nationale ploeg willen behoren.” Nu nog afwachten of die mooie woorden ook in daden zullen worden omgezet…

Meer nog dan naar het communicatieluik werd echter uitgekeken naar het nieuwe sportieve gelaat van les Bleus. “De twintig geselecteerden hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar”, toonde Escalette zich behoorlijk tevreden. De belangrijkste verrassing was wellicht dat de gevestigde waarden voor onder de lat, Gregory Coupet, Sébastien Frey en Mickaël Landreau, definitief de plaats lijken te moeten ruimen voor het jonge geweld van Steve Mandanda, die op zijn 23ste de nieuwe nummer één wordt, en de 21-jarige Hugo Lloris die in de zomermaanden overstapte van Nice naar Lyon. De vraag is of beide keepers, die tot nu toe samen slechts één selectie hadden gekregen, daardoor niet meteen met een te grote verantwoordelijkheid worden opgescheept.

Bij de twintig zitten slechts elf spelers die het EK meemaakten, maar dat heeft ook te maken met het definitief afhaken van Lilian Thuram en Claude Makelele en de blessures van onder meer Frank Ribéry, Patrick Vieira en Willy Sagnol. Wel erbij zijn spelers die op het laatste ogenblik uit de lijst voor het EK werden geschrapt, zoals Hatem Ben Arfa, Mathieu Flamini, Alou Diarra en Philippe Mexès, die blijkbaar wel weer in de gratie is gevallen nadat er veel kritiek was op zijn niet-selectie voor het EK.

Aruna Dindane zou ondanks het feit dat zijn knieblessure hem zeker nog twee maanden van de velden zal houden, in de belangstelling staan van Rijsel en Nice. De ex-speler van Anderlecht sluit evenwel niet uit dat hij nog tot in januari bij Lens zal blijven.

Roland Lamah, die deze zomer terugkeerde naar Anderlecht na een seizoen op huurbasis bij Roda JC, tekende voor vier jaar bij Le Mans, dat voor de linkerflankspeler een bedrag van om en bij de 3,5 miljoen euro zou hebben neergeteld.

Spandoek: PSG won uiteindelijk de juridische veldslag tegen de Franse voetbalbond rond het befaamde spandoek dat was ontrold in de wedstrijd voor de finale van de ligabeker tegen Lens, waarop racistische uitlatingen stonden over de Ch’tis, de mensen uit Noord-Frankrijk. De Franse voetbalbond sloot PSG daarop uit van deelname aan de editie 2008/09, maar kreeg ongelijk van de rechtbank. De beslissing kan enkel nog worden herroepen door de Raad van State.

Wilson Oruma, die zich bij Marseille nooit kon doorzetten, tekende een contract voor twee jaar bij Guingamp.

Lyon staat dicht bij een akkoord met Timothée Kolodzieczak. De 17-jarige linksachter van Lens moet eventueel als doublure dienen voor Fabio Grosso. De overgang van het jeugdige talent drukt meteen ook het gerucht de kop in dat Lyon aast op SébastienPocognoli.

Monaco blijft zich roeren op de transfermarkt: het trok nu ook de ervaren Kroatische verdediger Dario Simic (32) aan. Die wil de komende twee jaar bij de club van het prinsdom vergeten dat hij bij AC Milan vooral op de bank zat.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier