Chauvinisme en opportunisme

Ajax © BELGAIMAGE

Het chauvinisme viert weer hoogtij. Bij onze noorderburen nu Ajax de halve finales van de Champions League bereikte, maar ook hier kunnen we er wat van. Tijdens de kwartfinale Manchester City – Tottenham werkte de commentator behoorlijk op mijn zenuwen met zijn verheerlijking van de Belgische spelers op het veld. De rest van de voetballers noemde hij bij de achternaam, maar vorige week woensdag werden de Belgen bij vrijwel elk balcontact Ján Vertonghen, Tóby Alderweireld, Kévin De Bruyne en Víncent Kompany genoemd. En anders had hij er wel een kleurrijk synoniem voor. ‘De Rode Duivel’, ‘onze recordinternational’, ‘onze landgenoot’… Mocht het tot verlengingen zijn gekomen waren daar vast nog ‘de man uit Drongen’ of ‘de verdediger die de kathedraal van Antwerpen op zijn onderarm heeft getatoeëerd’ bijgekomen. Alstublieft zeg!

Onze noorderburen kunnen er op dat vlak ook wat van. Die zitten sowieso niet verlegen om wat hoogspraak, maar nu wordt het wel straf. De prestaties van Ajax zijn natuurlijk geweldig, ook ik heb genoten van hun spel vol branie, onverschrokkenheid en vertrouwen. Ik gun het Ajax van harte… Maar laten we dat zelfvertrouwen vooral voor op het veld behouden. Bij het praatprogramma Pauw riep een journalist van De Telegraaf dat Ajax het ticket naar Madrid, waar de finale gespeeld wordt, nu al kan boeken. Nou zeg! Over hoogmoed gesproken. En volgens mij komt die voor de val…

Het is te hopen voor Ajax dat dat niet gebeurt. Want nogmaals: ik gun het hen van harte. Zeker als ze hun moed behouden voor op het veld en daarbuiten nederig en bescheiden blijven, zoals Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong telkens laten zien. Tussen al dat chauvinisme en opportunisme is dat elke keer weer een verademing.

Al met al hoop ik op een mooie wedstrijd van Ajax tegen onze landgenoten, waarin de ploeg van de twee Rode Duivels, met daarbij onze recordinternational, net als de stuntende Amsterdammers weer spektakel kan tonen.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier