Roman Abramovich toont zich genadeloos.

Peter T’Kint

Toen Roman Abramovich Chelsea overnam en zich niet gelukkig toonde met Claudio Ranieri als manager, vroeg hij Peter Kenyon om een opvolger te zoeken. Kenyon toverde met José Mourinho een in Engeland vrij onbekend konijn uit de hoed. Mourinho deed het uitstekend, hij schonk Chelsea prijzen: de titel, bekers, alleen winst in de Champions League lukte niet.

En dus besliste Abramovich, die gaandeweg meer moeite had met de stijl van de Portugees – ook zijn voetbalstijl – dat Mourinho moest gaan. Dit keer zou hij zelf zijn topman aanstellen. En dus kreeg Avram Grant acht maanden geleden verrassend de opdracht om Chelsea naar succes te leiden. Grant (53 en buiten Israël zonder noemenswaardig palmares) was adviseur van Abramovich en beloofde spectaculair, aanvallend voetbal met resultaten. Dat lukte gedeeltelijk. Chelsea plaatste zich voor twee finales – de ligabeker en de Champions League -, maar won geen van beide. In de competitie was het parcours nagenoeg vlekkeloos, Chelsea verloor maar twee keer, maar helaas, Manchester United deed nog beter. En dus werd Grant vorig weekend bedankt voor zijn diensten.

Grant en Abramovich waren al lang verwijderd van mekaar. Dat had met politiek te maken, de steenrijke Rus zit al een tijdje veel meer in zijn thuisland dan in Londen, maar ook met de informatie die zijn vazallen hem over het werk van Grant bezorgden. De spelers vonden de overgang van Mourinho naar Grant maar niks. De Portugees had naar verluidt bij zijn aanstelling een compleet individueel dossier van elke speler klaar, met voedingstips, individueel trainings- programma en een dvd met gaven en gebreken. Grant liet alles wat meer op zijn beloop. Een van de zondagskranten suggereerde vorig weekend zelfs dat hij een midweekwedstrijd voor de ligabeker vergat. Alles was allemaal een tikkeltje minder professioneel en dus werd een bevoorrecht adviseur plots een gewone werknemer. Grant vindt dat hij geen eerlijke kans kreeg. Volgers van Chelsea noemen hem een beminnelijk man die alleen niet opgewassen was tegen de verantwoordelijkheden. De speculatie over de opvolging ( Frank Rijkaard, Sven-Göran Eriksson of Felipe Scolari) kan beginnen. En wat met Guus Hiddink? Diens salaris bij Rusland wordt immers voor een deel door Abramovich betaald. Hij heeft al herhaaldelijk ontkend naar Londen te komen. Maar dat deed Grant acht maanden geleden ook. Een week later zat hij op de stoel van Mourinho.

PETER T’KINTFrank Lampard, 29 en volgend seizoen einde contract, gaat na afloop van de twee interlands met Engeland praten over een nieuwe verbintenis.

Hull City speelt volgend seizoen voor het eerst in zijn 104-jarig bestaan in eerste klasse. Hull klopte zaterdag met 1-0 Bristol City in de finale van de play-off. Het doelpunt kwam van de 39-jarige (!) Dean Windass.

Carlos Vela (19), Mexicaan en drie keer international, kreeg een werkvergunning en mag dus volgend seizoen voor Arsenal spelen. Vela is een spits die werd uitgeleend aan Osasuna, waar hij vorig seizoen drie keer scoorde in 32 wedstrijden. Hij is al sinds november 2005 lid van Arsenal maar krijgt nu pas zijn vergunning. Met Marseille wordt gepraat over de komst van de 20-jarige middenvelder SamirNasri.

Joey Barton (25 en middenvelder bij Newcastle) werd voor geweldpleging tijdens een nachtje uit veroordeeld tot zes maanden cel. De club bepaalde nog geen standpunt.

De Zwitser Philipp Degen (25) komt met een vrije transfer van Borussia Dortmund naar Liverpool. Degen moet met Steve Finnan en Alvaro Arbeloa in concurrentie voor de positie van rechtsachter.

David Moyes, volgend seizoen einde contract bij Everton, onderhandelt over een nieuwe verbintenis. De manager legde zijn voorzitter een ambitieus plan over vijf seizoenen voor. Everton wil de Braziliaanse spits Jo (21 en nu bij CSKA Moskou) en een middenvelder, nu Lee Carsley Everton ruilde voor Birmingham City.

Manchester City gaat met het laatste UEFA-ticket lopen. Engeland kreeg een extra plaats toegewezen via de fairplayregel en City eindigde in de Engelse rangschikking zesde. Aangezien de eerste vijf al Europees geplaatst zijn, krijgt het toegang tot de UEFA Cup.

Mark Schwarzer ruilt Middlesbrough voor Fulham. De Australische doelman is 35 en speelde elf jaar voor Middlesbrough. Vrijdag liet Fulham acht spelers vertrekken. De bekendste zijn de Amerikaanse international Carlos Bocanegra en JariLitmanen.

Tugay (37) heeft zijn contract bij Blackburn met één seizoen verlengd. De Turkse middenvelder, al sinds 2001 bij de Rovers, is de oudste veldspeler in eerste klasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier