Kwaliteitsarm PSV belandt in een vertrouwenscrisis.

In het voetbalseizoen 2008/09, dat nog niet eens halverwege is, spoken er al een tijdje doembeelden door het hoofd van PSV-trainer Huub Stevens en zijn spelers. Timmy Simons en Stijn Wuytens werden wakker in een nauwelijks te vatten realiteit. De lampenclub uit Eindhoven verloor immers vier keer op rij, net voor de 4-0-zege afgelopen week tegen Heracles, iets dat voor het laatst gebeurde in 1967.

Waar loopt het fout? PSV creëert nauwelijks kansen en scoort moeizaam, ondanks de aanwezigheid van de spitsen Danny Koevermans, Danko Lazovic en talent Ibrahim Afellay. Daardoor vertolkt de ploeg in de Champions League een figurantenrol en moest het team ook al vroegtijdig het toernooi om de KNVB-beker verlaten. Opvallend was dat bij de 4-1-nederlaag tegen Ajax ook de verdediging vaak eenvoudig te kijk werd gezet. “En dat heeft niets te maken met communicatie”, probeerde Stevens naar een verklaring te zoeken. “Het is duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. We moeten beter onze doelkansen benutten.”

Aanvoerder Simons reageerde in de Volkskrant heel cynisch toen hem werd gevraagd naar de prioriteit voor PSV de rest van het seizoen. “We moeten dringend elke linie versterken”, verklaarde de Rode Duivel. Hoewel hij de uitspraak er met een kwinkslag uitgooide, is het een constatering die wel degelijk de lading dekt. In de eredivisie is het aantal verliespunten na twaalf duels opgelopen tot vijftien. Nederlagen tegen AZ (1-0), NAC (2-1), Roda JC (3-2), NEC (1-0) en Ajax maakten duidelijk dat PSV tegenwoordig een prooi kan zijn voor elke redelijk bewapende opponent.

Feit is wel dat PSV in het al onder Sef Vergoossen omarmde spelsysteem met slechts één spits is verschrompeld tot een voorspelbaar voetballend elftal. De ergernis hierover zit vooral diep bij Lazovic, de Servische spits die vaak invaller is en door algemeen directeur Jan Reker op het matje werd geroepen (en bestraft met de maximale geldboete) voor zijn verbale uithaal richting Stevens na zijn treffer tegen Ajax. “Ach, de mensen denken dat ik gek ben. Maar het was gewoon frustratie”, zo reageerde hij heel laconiek. Een liplezer kon echter achterhalen dat zijn boodschap niet zo mooi was.

Nederland won een oefeninterland met 3-1 van Zweden, na doelpunten van uitblinker Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt. Wesley Sneijder kreeg als nummer 10 de voorkeur op Van der Vaart, die als controlerende middenvelder werd uitgespeeld, Kuijt verving als diepe spits de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar. Doelman Michel Vorm (FC Utrecht) debuteerde na rust en ging bij de tegentreffer niet vrijuit.

Het Nederland B van Johan Neeskens maakte een valse start. Het verloor met 3-0 van Jong Zweden. Opvallend was de waslijst van afzeggingen, onder andere ook die van Danny Koevermans (PSV). “Ik zit niet lekker in mijn vel en ben niet zo fris meer in het hoofd”, verklaarde hij.

Roda JC gaf een contract tot 2010 aan Harm van Veldhoven (46) als hoofdtrainer.

Rik van den Boog (49) werd door Ajax aangesteld als algemeen directeur. Hij is de opvolger van Maarten Fontein, die na het rapport- Coronel moest vertrekken.

Moussa Dembélé (21) onderging vorige week vrijdag in Antwerpen een kijkoperatie aan de linkerknie. De AZ-spits is daardoor zeker twee maanden niet inzetbaar.

Voormalig NOS-sportcommentator Herman Kuiphof overleed vorige week op 89-jarige leeftijd.

Vitesse staat niet onwelwillend tegenover een vertrek van de bankzitters Mads Junker, Haim Megrelishvili en Abubakari Yakubu.

Amper anderhalve week nadat Mario Been NEC-spits Jhon van Beukering (25) wegens overgewicht uit zijn spelersgroep zette en overhevelde naar de beloften, keerde hij al terug. Na een week in afzondering viel hij zeven kilo af.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier