Michael Rasmussen begint een nieuw wielerleven.

door Benedict Vanclooster

Na een schorsing van twee jaar maakte Michael Rasmussen in het na-Tourcriterium in het Deense Kjellerup zijn wederoptreden in het peloton. The chicken, zoals zijn bijnaam luidt, begint op zijn 35e aan een tweede carrière. Hij gelooft opnieuw de wereldtop te kunnen bereiken.

In de Tour van 2007 was Rasmussen op weg naar de eindzege, toen de Deen door zijn eigen team Rabobank de avond na zijn ritzege op de Aubisque uit de wedstrijd werd gezet. De gele trui had het vertrouwen van zijn ploegleiding geschonden. Rasmussen had gelogen over zijn where-abouts. De spichtige Scandinaviër wordt verdacht van epogebruik, hoewel hij nooit positief testte of schuld bekende.

Daags na zijn uitsluiting uit de Tour werd Rasmussen voor twee jaar geschorst, tot 25 juli van dit jaar. Tijdens zijn straf heeft hij echter niet stilgezeten. Hij heeft 70.000 trainingskilometers in de kuiten.

De Internationale Wielerunie UCI is niet opgezet met Rasmussens terugkeer. Ze wacht immers nog op geld van hem. Voor hij geschorst werd, ondertekende Rasmussen een antidopingdocument van de UCI. Volgens die verbintenis moeten renners die vanwege een dopinginbreuk twee jaar geschorst zijn, hun loon afstaan aan de UCI.

Rasmussen heeft altijd geweigerd om zijn loon van bij Rabobank – 700.000 euro, zo wordt gezegd – op de rekening van de wielerunie te storten. In navolging van Vinokourov stapte hij naar het Interna-tionaal Sporttribunaal TAS in Lausanne om die verplichting aan te vechten. Het tribunaal deed geen uitspraak ten gronde, maar besliste wel dat Rasmussen opnieuw in competitie mag verschijnen.

In afwachting legt de UCI zich daarbij neer. Althans officieel, want achter de schermen zou de UCI druk uitoefenen op managers die Rasmussen een profcontract aanbieden. In Kjellerup reed de omstreden renner nog rond in een shirt gesponsord door een fietsenzaak uit zijn woonplaats aan het Gardameer. Maar Rasmussen staat ook al een tijd in de belangstelling van diverse profteams.

Een Deens dagblad schrijft dat Rasmussen al sinds mei in onderhandeling is met Ceramica Flaminia, een team met vooral Italianen, dat volgend jaar ook Riccardo Riccò een tweede kans wil geven. Volgens de Deense pers heeft de UCI het management van Flaminia op andere ideeën gebracht. Zo zou Alain Rumpf van de UCI de Italianen afgeraden hebben om Rasmussen in te lijven. Rasmussens contract lag klaar, maar belandde door de actie van de UCI in de prullenmand. In een reactie ontkent Rumpf echter deze geruchten.

Bij welke ploeg hij ook terechtkomt, het blijft nog maar de vraag of Rasmussen veel genoegen zal beleven aan zijn terugkeer. Deze maand nog wordt hij verwacht in Wenen, waar een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt. Net als zijn vroegere ploegmaats Denis Menchov, Michael Boogerd en Thomas Dekker wordt hij in verband gebracht met verboden transfusies bij de Weense bloedbank Humanplasma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier