– Hoofdstad: Santiago – Aantal inwoners: 17,5 miljoen – Aangesloten leden: 478.337 – FIFA-ranking: 13

TRAINER – Jorge Sampaoli

U bent anderhalf jaar bondscoach van Chili, wat hebt u de spelers proberen bij te brengen?

“Dat ze van de kleuren van hun club of land moeten houden, dat ze hun dromen nooit mogen opgeven, zich altijd 110 procent moeten inzetten en niet alleen maar voetballen om geld te verdienen. Op dat vlak ben ik misschien een buitenbeentje, maar ik probeer mijn spelers iets nieuws mee te geven en vastgeroeste structuren te veranderen. Ik ben bescheiden, maar ik werk hard en met enorm veel passie. De dag dat ik vertrek, wil ik dat ze mij herinneren als een gewoon man, die hier met veel enthousiasme gewerkt heeft.”

Wat zijn uw verwachtingen voor de WK-eindronde?

“Ik wil in de eerste plaats aan de wereld tonen dat Chili heel goede voetballers heeft. We hebben een sterk collectief dat resultaten kan neerzetten, zodat we van niemand bang moeten zijn. We zullen in elke wedstrijd het initiatief nemen en altijd aanvallen, hoe groot de reputatie van de tegenstander ook is. La Roja zal niet op de eigen helft afwachten, want als we het initiatief aan de tegenstander laten, dan is het voor ons onmogelijk om te winnen.

“We moeten evenveel balbezit als Spanje hebben, tegen de Nederlanders zullen we proberen de snelle omschakeling uit hun spel te halen, terwijl Australië een ploeg is die goed verdedigt. We willen alles winnen, ja, zonder dat ik mijn visie op het voetbal – aanvallen! – wil verloochenen. Ik zou niet goed slapen als we een wedstrijd winnen op een manier die niet strookt met mijn principes.”

De Chileense supporters willen de wereldbeker, hoe gaat u met dat verwachtingspatroon om?

“Onze fans hebben het volste vertrouwen in de ploeg. We hebben een schitterende kwalificatiecampagne gespeeld, waarin we voor Ecuador en Uruguay als derde eindigden, maar dat betekent nog niet dat we straks wereldkampioen zullen worden. Brazilië, Spanje, Argentinië, Italië en Duitsland hebben meer individuele kwaliteiten, wij zullen daar een ploeg die collectief denkt tegenover zetten. Wij hebben ook enkele voetballers die bij de beste clubs ter wereld spelen, alleen zijn er ook jongens die te veel op de bank zitten. In november wonnen we op Wembley van Engeland, maar vier dagen erna verloren we met 2-1 van Brazilië. Dat bewijst dat het niet gemakkelijk is om met een beperkte kern om de vier, vijf dagen tegen een sterk team te moeten spelen.”

VEDETTE – Alexis Sánchez

Wist je dat…

… hij de bijnaam El Niño Maravilla kreeg van de supporters van het Chileense Colo-Colo, vanwege zijn gelijkenis met The Boy Wonder, het hulpje van Batman?

… hij in 2011, toen hij nog bij Udinese voetbalde, door de Gazzetta dello Sport tot beste speler van de Serie A werd uitgeroepen?

… hij met een transferprijs van 26 miljoen euro (van Udinese naar Barcelona) Marcelo Salas (17 miljoen euro) klopte als duurste Chileense voetballer aller tijden?

… zijn transfer naar Manchester City eigenlijk al rond was toen Barcelona kwam aankloppen?

… hij in drie seizoenen bij Barça 140 wedstrijden speelde waarin hij 47 keer scoorde en 32 assists gaf?

… hij de zoon is van een mijnwerker uit het noorden van Chili en in extreme armoede opgroeide in het stadje Tocopilla?

… zijn vader al snel het gezin in de steek liet en zijn moeder de hele dag vissen schoonmaakte om aan de kost te komen?

… hij zijn eerste voetbalschoenen cadeau kreeg van de burgemeester van Tocopilla, toen die hem blootsvoets zag voetballen op straat?

… hij, net zoals zijn ploegmaat Lionel Messi, een man van weinig woorden is. Hij ‘praat’ liever met zijn voeten?

… hij er ook al bij was op het WK 2010 in Zuid-Afrika – hij was toen 21 – waar het wervelende Chili van Marcelo Bielsa in de achtste finales werd uitgeschakeld door Brazilië?

“Chili zal aanvallen, ongeacht de reputatie van de tegenstander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier